Tuijottaako tuo leivänpaahdin minua uhkaavasti eli digitalisaation monet kasvot

Tuijottaako tuo leivänpaahdin minua uhkaavasti eli digitalisaation monet kasvot

Unohda terminaattorit ja transformerit! Todellinen uhka saattaa olla lähempänä, kuin arvaatkaan: omassa keittiössäsi! Suojaamattomat kodinkoneesi voivat päästää hakkerin sisälle kotiverkkoosi tai päätyä palvelunestohyökkäyksien apuvälineiksi.

Osallistuin Digitalisaation monet kasvot –seminaariin, joka pidettiin Tampere-talossa 2.-3.11.2016. Seminaarin järjestäjinä olivat Sisäiset tarkastajat Ry ja ISACA (=tietojärjestelmätarkastajien yhdistys).  Luennoijat olivat asiantuntevia ja esitykset ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä.  Aiheina olivat muun muassa yritykset kyberrikollisuuden kohteena, esineiden internet (IoT), tekoäly, tietosuojadirektiivi sekä digitaalinen turvallisuus. Ja koska seminaari oli suunnattu sisäisille tarkastajille, myös digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja haasteet tarkastustyölle olivat yhtenä näkökulmana.

Seminaarissa maalailtiin tulevaisuutta, jossa digitalisaatio, robotisaatio ja keinoälyn käyttö muuttavat yhä enenevässä määrin sekä yritysten että yksityisten ihmisten elämää. Kodinkoneet oppivat tunnistamaan tapasi, ja kun astut keittiiöön, kahvisi on juuri valmistunut ja valmiit leivät pomppaavat paahtimesta. Sinun ei tarvitse ohjata autoa, vaan se huolehtii ajamisesta, sillä aikaa kun sinä katselet uutisia älypiilolinsseiltäsi. Anturit mittaavat kehosi toiminteita ja suosittelevat esimerkiksi lääkäriajan varaamista. Tarvitsemasi lääkkeet ovat juuri sinulle räätälöityjä. Näiden ja monien muiden uusien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen luo yrityksille aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Päällimmäisenä minulle jäi kuitenkin mieleen lievä huoli siitä, mitä uhkakuvia digitalisoituva maailma tuo tullessaan. Suomessakin on asiasta jo kokemuksia, mm. Kanta –palvelu oli jokin aikaa sitten pois käytöstä palvelunestohyökkäyksen vuoksi. Myös sellaisia tapauksia on jo ollut, joissa sairaalan laitteistoja on vallattu, ja esitetty lunnasvaatimuksia. Erilaiset huijaukset ja yritysvakoilutapaukset ovat arkipäivää. Eräs luennoijista totesikin, että kyberrikollisuudesta on tullut jättimäinen palvelubisnes, jonka laajuus on lähes käsittämätön.

Toki tietoturvallisuuden eteen tehdään myös töitä. Esimerkiksi Suomessa on  Viestintäviraston yhteydessä erityinen Kyberturvallisuuskeskus, joka kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta sekä ylläpitää kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa (www.kyberturvallisuuskeskus.fi)

Seuraavien linkkien takaa löytyy pari mielenkiintoista tietoturvallisuuteen liittyvää filmiä, jotka seminaarissa esitettiin:

Siitä leivänpaahtimesta vielä: jos kytket sen internetverkkoon, pidä huoli siitä, että laitteen ohjelmistot ovat kunnossa ja salasana on vaihdettu tehdasasetusten jälkeen! Tai pidä vähintäänkin huolta siitä, että sinulla on Bitcoineja siltä varalta että kodinkoneesi heittäyttyvät hankaliksi!  

Ulla Reinikainen, lehtori (taloushallinto)

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *