Nick Cave – Bunny Munron kuolema

Bunny Munro on keski-ikäinen kaupparatsu ja pelimies, jonka elämä pyörii seksin ympärillä. Bunny pakenee vastuutaan perheestään kauppamatkoilleen, jättäen masentuneen vaimonsa Libbyn ja poikansa Bunny Juniorin pärjäämään keskenään. Kun Libby tekee itsemurhan, joutuu Bunny ottamaan vastuun pojastaan. Hän ottaa pojan mukaansa irstailun täytteiselle kauppamatkalleen, jonka päässä häntä odottaa kuolema.

Bunny Munro on ehkä iljettävin antisankari mihin olen törmännyt. Hän kauppaa kauneudenhoitotuotteita naisille ja koittaa päästä mahdollisimman monen pöksyihin työnsä ohessa. Hän on pakkomielteinen seksimaanikko joka hakee myös rentoutusta alkoholista ja muista päihteistä. Häntä ei kuitenkaan voi olla säälimättäkään, sillä hän myös yrittää olla isä pojalleen – kehnosti, mutta kuitenkin.

Tarina on mustan ja groteskin huumorin siivittämä kertomus yhden sikamaisen irstailijan matkasta kohti ansaittua, likaista loppuaan. Tai se olisi sitä, jos mukana ei olisi myös vastaparia: viatonta, isäänsä ihailevaa ja autossa tietosanakirjaa lueskellen odottavaa Bunny Junioria, jonka 9-vuotiaan näkökulma tuo tarinaan herkempää syvyyttä.

Tämä kirja oli lukukokemuksena vaikuttava tunteiden vuoristorata, joka tarjoaa lukijalleen niin räkäisiä nauruja kuin myös syvällisempiä pohdintoja moraalin ja syyllisyyden äärellä. Hyvin omaperäinen kuolema nauratti. Suosittelen kirjaa kaikille mustan huumorin ystäville, jotka tahtovat lukemaltaan myös syvyyttä. Jos pidät Nick Caven musiikista tai Bukowskin kirjallisuudesta, kannattaa tarttua tähän kirjaan.

Reeta Kostiainen, KIR15SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *