Sopimusneuvotteluja odotellessa

Korkeakoulusektorilla on nyt odottava tunnelma; ammattikorkeakoulut toimittivat sopimusesityksensä opetusministeriölle helmikuussa ja itse neuvottelut käydään huhti-toukokuussa. Oamkin neuvottelu on 11.5., samana päivänä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa.

Oulun yliopisto joutui tiukassa rahoitustilanteessa (8 – 9 miljoonan vaje) tekemään päätöksen Kajaanin opettajakoulutuksen alasajosta sekä muista säästötoimista. Kun rahoituskriteereissä ei huomioida aluevaikuttavuutta, korkeakoulujen johto joutuu alueen kannalta ikäviin ratkaisuihin.

Poliitikkojen toivoisi aktivoituvan pohtimaan ja edistämään alueen osaamispohjan kannalta tärkeitä asioita, esimerkiksi alueen korkeakouluverkkoa. Alueen etua ajavia profiilipoliitikkoja tuntuu kuitenkin nykyään olevan harvassa. Politiikassa esillä olevat asiat ovat lähinnä tasoa ”aikoiko joku loikata ja kenen aloitteesta”. Toisaalta eduskuntavaalien lähestyessä ei nyt oikein ajetakaan mitään tärkeitä asioita, vaan ne siirretään seuraavalle vaalikaudelle. Samoin jos joku ajaisi aktiivisesti jotakin asiaa, voisi kuvitella esimerkiksi paljon esillä olleiden vaalirahoituksen lähteiden olevan kiinnostavampia.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun taloustilanne on toistaiseksi kohtuullisen hyvä, mutta kohti tiukempia aikoja mennään. Tiukka taloudenpito on nyt viisautta, mutta niin, että satsataan, tutkintotuottavuuden lisäksi, kuitenkin keskeisiin kehittämiskohteisiimme: painoaloihin ja kehittämisteemoihin sekä monialaisuuteen, kansainvälisyyteen ja yrittäjyyteen. Tuloksellisuus tulee vähitellen yhä merkitsevämmäksi rahanjakokriteeriksi.  Meneillään olevien johdon katselmuksien seurauksena kukin yksikkö laatii toimenpidesuunnitelmat näiden asioiden, ts. tuloksellisuuden, edistämiseksi.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *