Vauhdilla työelämään?

Valmistuin tietojenkäsittelyn tradenomina joulukuussa 2010. Aikaa tutkinnon suorittamiseen meni tasan 3,5 vuotta eli aikataulussa joku sanoisi. Ammattikorkeakoulu varmasti oli myös tyytyväinen, että ajallani valmistuin. Koin tärkeäksi, että valmistun ajoissa ja pääsen siirtymään nopeasti työelämään, mutta ei aivan suunnitelmien mukaan mennyt. Opiskeluelämän työelämäkontaktit eivät työpaikkaa suoraan tuottaneet vastavalmistuneelle. Tämä nyt ei monelle tullut yllätyksenä, mutta itselle se oli ainakin palautus maanpinnalle.

Opiskelun alkuvaiheessa kävin opintojen ohella töissä. Ei vaikuttanut arvosanoihin ja olipahan rahaa elämäänkin. Harjoittelun suoritin ennen harjoittelulle varattua ajanjaksoa ja harjoittelulle varatun ajan käytin opinnäytetyön tekemiseen. Harjoittelut ja opinnäytetyön tein eri yrityksiin Oulun ja Raahen seudulla. Opiskelun ohessa koin, että olin hyvin saanut kontakteja työelämään aktiivitoiminnan ja työnteon kautta sekä että niistä olisi hyvä ponnistaa töihin. Pari kuukautta ennen valmistumista aloin lisäksi ottamaan yhteyksiä minua kiinnostaviin yrityksiin ja tiedustelemaan työtehtäviä. Haettavia paikkoja kyllä riitti ja aina muutamasta tuli kutsua haastatteluunkin. Valmistuminen tuli, mutta työtilanne ei ollut selvillä.

Kaksi kuukautta ehdin olla Raahen työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaana. Välillä meinasi jo usko loppua työpaikan saamisesta, mutta kuten eräs viisaampi sanoi: ”Kyllä ne asiat selviävät. Se vaan osaa ottaa oman aikansa.” Aktiivisesti töitä etsin ja hakeminen kävikin jossain määrin työstä, kun aika meni sen verran joutuin. Eräs ilta aivan puun takaa sitten tulikin puhelu. Yritys johon opinnäytetyöni tein oli nyt valmis palkkaamaan minut. Mielelläni otin minulle tarjotut työtehtävät vastaan ja töissä nyt ollaan.

Näin jälkikäteen ajateltuna olisin toivonut enemmän työelämäyhteistyötä opintoihin. Pakollinen harjoittelu ja opinnäytetyö eivät yksinään luo tarvittavia kontakteja tulevaisuutta varten. Loppujen lopuksi työelämään siirtyminen on vain omasta aktiivisuudesta täysin kiinni. Itseään kannattaa valmentaa työelämään tehokkaasti jo opiskeluaikana, esimerkiksi tekemällä vapaa-ajalla erilaisia töihin valmentavia harjoitteita. Opiskelujen jälkeen se sitten on huomattavasti vaikeampaa. Trust me.

Juha Ahola

Alumnit ry:n jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *