Homma hoidettu; ukko mukana

Toivottavasti pääsette syyslomaviikon jälkeen virkistyneinä opetuskauden haasteisiin, jotta jaksatte hoitaa eteen tulevat vaikeatkin asiat. Itse vietin syyslomaa golfin merkeissä Espanjassa. Matkalla sattui tapahtumasarja, joka sai minut miettimään, että suomalaiset hoitavat asiansa keskimäärin varsin vastuuntuntoisesti, kun siihen on tarve.

Espanjassa asuu paljon suomalaisia eläkeläisiä, joista monet golfaavat. Menomatkalla Pariisi-Malaga–lennolla tapasimme kaksi suomalaista keski-ikäistä henkilöä, siskon ja veljen, jotka olivat menossa noutamaan isänsä ruumista Espanjasta. Isä oli ollut juuri tällainen eläkeläinen, joka oli saavuttanut matkansa pään ulkomailla asuessaan. Sisko ja veli kertoivat, että vainajan kuljettaminen Suomeen olisi erittäin kallista, siksi kustannussyistä ruumis oli järkevää tuhkata ennen Suomeen kuljettamista. Vakavasta asiasta huolimatta vainajan poika kertoi vähän humoristisestikin odotettavissa olevista tuhkauksen järjestelyyn liittyvistä haasteista Espanjan päässä. He olivat joutuneet lähtemään matkaan varsin kiireisellä aikataululla, koska etelän lämpimissä maissa hautaus on tapana suorittaa nopeasti.

Miestä kuunnellessani tuli mieleeni, että, kun elämä on aika raadollista, joka hetki tulisi elää täydesti. Puheista ymmärsin, että isällä oli ollut hyvä elämä, eläkepäivät mukaan lukien. Matkanpää voi tulla kuitenkin yllättäen, ja järjestelyt ovat omaisille usein koruttomia tällaisen tilanteen äkillisesti kohdatessa. Kuitenkin vaikeatkin asiat ovat hoidettava, kun on niiden aika; ”a man’s got to do, what a man’s got to do”.

Paluumatkan Pariisin lennolla tapasimme samaiset suomalaiset, siskon ja veljen. Asiat oli ilmeisesti saatu hyvin järjestettyä. Vainajan poika näet totesi reippaasti tätä kysyessämme, viitaten perässä tulleen siskon hallussa olevaan pullottavaan reppuun: ”Ukko on mukana”.

Toivotan innostunutta, vastuuntuntoista – ja ennen kaikkea elämäntäyteistä – loppusyksyä kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *