Auditointivierailun tunnelmia

Auditointivierailun tunnelmia
Auditointivierailun tunnelmia
Auditointivierailun tunnelmia

Iloiset terveiset Liiketalouden yksiköstä! Eilinen auditointivierailu oli Tekniikan puolella, kuten myös huominen. Laatukoordinaattoreita on päivystämässä ja huolehtimassa käytännön järjestelyistä, jotka ovatkin sujuneet oikein mainiosti. Tunnelma on hyvä ja rauhallinen ja pääasiassa kaikki ovat toistaiseksi päässeet sovittuihin haastatteluihin. Pieni positiivinen jännitys on selvästi päällä ennen haastatteluja, mutta kaikki haastateltavat ovat olleet jälkeenpäin iloisia ja rentoja.  Haastattelujen ilmapiiri onkin selvästi mukava ja keskusteleva.

 

Laatukoordinaattorit Inkeri Hedemäki ja Marianne Isola huolehtivat opasteita kuntoon aamulla Liiketalouden yksikössä.

Iloinen auditointiryhmä ennen torstain haastatteluja. Edessä oikealla ryhmän puheenjohtajana toimiva laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen (MAMK) ja vieressä ryhmän varapuheenjohtaja vararehtori Pertti Puusaari (HAMK). Takana oikealta opiskelijaedustaja Tuukka Männistö (Metropolia), ryhmän sihteeri erikoissuunnittelija Krister Talvinen (KKA), ryhmän sihteeri pääsuunnittelija Marja-Liisa Saarilammi (KKA), kehittämispäällikkö Mailis Aaltonen (Oulun yliopisto) ja neuvotteleva virkamies Minna Sneck (valtiovarainministeriö).

Haastateltavien tunnelmia ennen haastatteluja

”Luottavaisin mielin olen menossa. Sopiva jännitys. Homma on hoidettu hyvin ja tähän on valmistauduttu jo kauan. Kirjasto- ja tietopalveluissa on jo pitkät perinteet laatuasioista ja niiden kehittämisestä.”

Pientä jännitystä, mutta luottavaisin mielin olen menossa. On tähän valmistauduttu. Se vähän mietityttää, että miten haastattelutilanne lähtee käyntiin, mitä siellä kysytään ja miten saan ilmaistua asiat lyhyesti ja lyhyessä ajassa. Onneksi oli Mariannen ja Sarin pitämät haastatteluharjoitukset, jotta osaa vähän varautua siihen, mitä on tulossa tai mitä siellä saatetaan kysyä. Sisäisessä auditoinnissa sai myös esimakua tällaisesta tilanteesta. ”

”Ei oo paniikkia!”

Ihan ok fiilis, vähän jännittää.”

”Olen aiemmin ollut yritysten auditoinneissa ja arvioinneissa, joten kokemusta tällaisesta on. Ei siis jännitä. Onhan tämä erilainen tilanne kuin yrityksen auditointi, koska siinä saa yleensä jonkin sertifikaatin, mutta tässä ei. Nyt keskitytään ennemminkin laadunvarmistusjärjestelmämme kehittämiseen, mikä on tärkeää. Olen saanut sellaisen käsityksen, että Oamkin laadunvarmistusjärjestelmän pohjalla ei ole tiettyä tai erityistä standardia, johon toiminta pohjaa ja tukeutuu. Olisi ehkä hyvä, jos olisi jokin ulkoinen taho, esim. opetushallitus, jolta tulisi paine pistää kehitykseen vauhtia. Hyvällä alulla ollaan jo ja paljon on jo tehty, mutta matkaa on vielä. Laadunvarmistusjärjestelmää pitää vielä syventää ja vahvistaa.”

”Ei kai meitä jännitä vaan niitä haastattelijoita! ”

 

Teija Harju toimii Kirjaston laatukoordinaattorina. Teija lähti haastatteluun hyvillä mielin: kirjastossa laatutyöllä on pitkät perinteet. 

Haastateltavien tunnelmia jälkeenpäin

”Aluksi ajattelin että tunti on lyhyt aika, mutta kun he sanoivat että nyt tässä on sitten tunti aikaa, se tuntuikin pitkältä! Ei siinä ehtinyt kauaa miettiä vastausta ennen omaa vastausvuoroa. Olinkohan ennen haastattelua hieman liiankin luottavaisin mielin! Hyviä kysymyksiä kysyivät kyllä.”

”Kysymyksiä oli paljon!”

”Niin paljon jäi sanomatta. Mariannen ja Sarin haastatteluharjoituksissa oli parempia kysymyksiä”, kertoo haastateltava nauraen.

Haastattelutunnelmista ja kysymyksistä on annettu paljon positiivista palautetta.

”Mukavia kysymyksiä ja ihan hyvä henki siellä oli. Mielenkiintoinen tilaisuus.”

”Ihan hyvin meni. Meitähän oli siellä paljon, joten ei siinä mitenkään yhteen henkilöön keskitytty.”

”Ihan leppoisaa oli. Ei minulta kysytty paljon mitään, vaikka ajattelin, että kysyttäisiin.”

Auditointitulokseen vaikuttaa kokonaiskuva, joka kohteista ja järjestelmästä saadaan. Tämän totesi myös usea haastateltava:

”Ihan rento meininki siellä oli. Eihän tämä yhdestä ihmisestä ole kiinni, että päästäänkö läpi.”

”Kokonaiskuvahan tässä halutaan eikä yksittäisen henkilön näkemystä.”

Ryhmähaastattelu koettiin myönteisesti, kokonaiskuvan antamista järjestelmästä auttaa, että toisten vastauksia on pystynyt täydentämään.

”Tiiminä toimittiin hyvin. Parempi näin kuin se, että yksin olisi siellä pitänyt vastata.”

”Vaikka yhdeltä tai muutamalta ihmiseltä kysyttiin, muut täydensivät lopuksi. Yhdessä vastattiin.”

 Auditointivierailu päättyy huomenna johdon haastatteluun. Tuloksesta saadaan päätös maaliskuussa 2012, jolloin ilmestyy sähköisenä myös auditointiraportti. Siihen on nostettu hyviä käytänteitä ja keskeisiä kehittämiskohteita. Loppuseminaari pidetään ensi vuoden toukokuussa. Kiitokset kaikille jo haastatelluille ja haastateltaviksi tuleville ja iloista loppuviikkoa kaikille!

Liiketalouden yksiköstä raportin päättävät Sari Ahvenlampi ja Pinja Hietalahti

Koko kirjoitus »

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *