Ammattikorkeakoulu – Onko se käytännönläheistä opiskelua?

Aloitin syksyllä jatko-opinnot Jyväskylän yliopistossa ja olen ollut hyvin yllättynyt siitä, kuinka käytännönläheistä opetus on ollut. Luulin, että yliopistossa käydään vain luennoilla silloin kun jaksetaan ja sen jälkeen mennään tenttiin monta tenttikirjaa lukeneena. Ei se sittenkään niin mennyt. Luennoilla käydään teoriaa läpi ja olen todennut, että siellä on hyvä  istua ja kuunnella. Melkein jokaisessa kurssissa on luentojen lisäksi demo tunnit, jossa demonstroidaan luennolla käydyt asiat. En vielä tiedä, onko näin jokaisella kurssilla, mutta syksy on näyttänyt tältä osalta hyvältä.

 Aloin miettiä asiaa, aina kehutaan, kuinka käytännönläheinen koulu ammattikorkeakoulu on (olen myös itse kehunut). Onhan se sitä. Tällä hetkellä puhun vain hyvinvointiteknologian alan puolesta, koska muualta minulla ei ole kokemusta. Tehdään projekteja työelämälle, käytetään hyödyksi koulun laitteita, työharjoittelu yms. Silti mielessäni on paljon kursseja, joissa voitaisiin käyttää enemmän hyödyksi laboratorion laitteita ja moniin kursseihin voitaisiin ottaa lisäksi käytännönläheinen oppiminen sekä tietotekniikan opetusta voitaisiin soveltaa hyvinvointiteknologiaan.

 Kävin syksyn aikana kurssin johdatus erityisliikuntaan, jossa kurssin aikana testasimme eri erityisliikunnan lajeja, pelasimme mm. pyörätuolikoripalloa, istumalentopalloa ja maalipalloa. Kurssin aikana kävimme tutustumassa erilaisiin Jyväskylän kaupungin järjestämiin erityisliikunnan ryhmiin, joissa toimimme tarvittaessa avustajina, tällä tavalla tutustuimme monipuolisesti erityisryhmiin ja opimme toimimaan heidän kanssa. Voin kuvitella, että kaikki kurssilaiset tietää nyt miksi eri tilojen pitää olla esteettömiä, miten eri liikuntalajeja voi soveltaa liikkujille sopiviksi ja mikä tärkeintä kaikki on tutustunut erilaisiin ihmisiin. En tiedä tekeekö Sosiaali- ja terveyden alan yksikkö yhteistyötä Oulun kaupungin kanssa erityislasten, -nuorten ja –aikuisten kanssa, mutta siinä olisi väylä opiskelijoiden tutustua heidän monipuoliseen maailmaan.

 Ammattikorkeakoulussa on paljon kursseja, joissa käytetään hyväksi käytännönläheistä oppimista, mutta kysynkin teiltä, voiko sitä olla vieläkin enemmän? Ammattikorkeakoulu on tunnettu siitä, että se valmistaa työelämään käytännönläheisen oppimisen kautta. Jos yliopisto on tullut tässä lähemmäs ammattikorkeakoulua, niin pitäisikö ammattikorkeakoulun mennä vielä vähän edemmäksi asian suhteen? Heitänkin nyt haasteen opettajille, voittako te tehdä omasta opetuksestanne vielä käytännön läheisempää? Olettako käyttäneet kaikkia koulun laitteita hyödyksi opetuksessanne?

 Jonna Herva, opiskelija

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *