Heimon päivänä 15.12.

Henkilökuntaintramme nimettiin tuttavallisesti Heimoksi samalla, kun Oiva ja Aimokin saivat nimensä. Nyt Heimon nimipäivänä aloin miettiä, että ei tuo tutulta kuuluva ja perisuomalainen nimi ole sittenkään kovin yleinen. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2008 loppuun mennessä oli maassamme ristitty 7913 lasta Heimoksi. Heistä kaksi on ollut tyttöjä. Lieneeköhän näihin poikkeuksiin ollut syynä papin vai vanhempien suuripiirteisyys?

Tunnettuja Heimoja ovat olleet Heimot Tauriainen (uutisankkuri), Haitto (viulutaiteilija) ja Lepistö (näyttelijä). Nykyheimoista ainakin Heimo Hohto eli Heimo ”Holle ” Holopainen viihdyttää meitä radioaalloilla viikoittain.

Pohdin työni puolesta, kuinka tämä oma Intra-Heimomme on kotoutunut arkeemme. Meidän Heimommehan on lukuisista kaimoistaan poiketen vielä oppimisiässä. Se räätälöityy käyttäjänsä mukaan muutamien perusolettamusten pohjalta ja jokainen voi muokata sitä mieleisekseen varsin vaivattomasti, kunhan oppii muutaman peruskikan. Tähän on ollut tarjolla koulutusta halukkaille ja näin on myös jatkossa.

Heimo on toimiva työpöytä ja kätevä ajankohtaistyökalu, mutta sitä on syytä käyttää aktiivisesti. Jos tiedotteita ei poista lukemisen jälkeen, voi tavaraa kertyä liiaksi asti. Henkilökohtaisesti ole huomannut kierrätystorin toimivuuden hankkiutuessani eroon muutamista tarpeettomiksi käyneistä huonekaluista ja televisioista. Ainakin muutama vaihto-opiskelija on saanut asuntoaan kalustettua tämän palstan välityksellä. Vapaa sana on myös mukava paikka kommentointiin ja kiitosten antamiseen laajemmallekin kohdejoukolle.

Korkeakoulujen arviointineuvoston auditointiryhmä nosti vierailunsa päätteeksi intrakokonaisuutemme esiin hyvänä ja toimivana käytänteenä. Lukuisat vieraat, joille järjestelmää on esitelty, ovat olleet myös varsin kiinnostuneita ja onpa järjestelmää kyselty ostettavaksikin muille korkeakouluille. Heimo, Oiva ja Aimo ovat Oamkin omaa tekoa. Varsinaiseen järjestelmään sisältyy paljon käyttäjille näkymätöntä osaamista. Villakoiran ydin on kuitenkin intraan sijoitettu toiminnanohjaus- ja laadunvarmistusjärjestelmä ja sen edellyttämä dokumenttivarasto. OSEKK-tasoista Kokonaisarkkitehtuuria on vasta alettu suunnitella, mutta eräitä sen keskeisiä osia meillä on jo olemassa. Tästä Heimo ja Oiva ovat hyviä esimerkkejä.

Toiminnanohjaus ja laadunvarmistus edellyttävät jatkuvaa päivittämistä kaikilla toiminnan tasoilla. Muuten järjestelmä muuttuu eläväksi arkistoksi. Meidän on muistettava huolehtia jokaisen organisaatiomuutoksen ja tehtävien uudelleen järjestelyn yhteydessä, että asiat kuvatuvat oikein ja ajan tasaisina myös intran tietosisällöissä.

Oamk on suurten haasteiden edessä. Meistä tulee osakeyhtiö ja joudumme tiukalle säästökuurille. Samanaikaisesti tuloksellisuutemme on parannuttava. Rakenteellisesti ehjä ja kattava toiminnanohjausjärjestelmä selkiyttää toimintaamme ja auttaa meitä hahmottamaan muutostilanteiden vaikutukset merkittävästi aiempaa paremmin. Toiminnan tuloksen me kaikki saamme aikaan yhteistyöllä.

Juhlitaan siis Heimon päivää hyvillä mielin ja Joulua odottaen. Oivan päivänä 29.5. olemme monessa asiassa nykyistä viisaampia.

Risto Kimari, vararehtori

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *