Sir Arthur Conan Doyle – Baskervillen koira

Baskervillen suvun yllä tuntuu lepäävän kirous, joka uhkaa viedä hengen suvun viimeiseltäkin perilliseltä. Tarina sukua vainoavasta paholaismaisesta koirasta saa jopa  järkeen ja luonnollisiin selityksiin uskovan Sherlock Holmesin epäilemään onko asian takana jotain yliluonnollista.

Jo yli sata vuotta sitten ilmestynyt Baskervillen koira on edelleen moderni ja kiinnostava rikosromaani. Sherlock Holmesin seikkailuita ei kenties voi tyyliltään verrata nykyaikaisiin suosittuihin ruotsalaisiin dekkareihin, mutta oma viehätyksensä tuossa lähes yli-inhimillisessä etsivässä silti on. Onhan herra Holmes sentään toiminut innoittajana monille nykyaikaisillekin etsivähahmoille!

Vaikka tähän kirjaan tarttuukin helposti aluksi lähinnä sivistysmielessä, jouduin ainakin itse lopulta myöntämään, että Baskervillen koira on mitä mukaansatempaavin teos. Juonessa riitti käänteitä ja henkilöhahmot olivat hyvin tehtyjä. Lisäksi uuden suomennoksen myötä teksti oli saanut sujuvan ja helppolukuisen muodon.

Baskervillen koiraan kannattaa tutustua, vaikkei olisikaan dekkareiden ystävä – kirjasta löytyy nimittäin myös kauhukirjallisuuden elementtejä. Niin, ja se tärkein: legendaariset hahmot Holmes ja Watson tarjoavat taatusti viihdettä ihan jokaiselle.

– Sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *