Art Spiegelman : Maus 1 & 2

Spiegelman kertoo sarjakuvan avulla tarinan vanhemmistaan ja siitä, miten he selvisivät hengissä toisen maailmansodan juutalaisvainoista. Tarina etenee isän kertomusten avulla.  Kirjassa Spiegelman käsittelee myös vaikeaa suhdetta isäänsä ja sitä, miten vanhempien menneisyys on vaikuttanut hänen omaan elämäänsä. Hän tuo hyvin esille myös sen, miten vaikeaa selviytyneillä on sopeutua ns. normaaliin elämään sodan jälkeen.

Sarjakuvassa juutalaiset on esitetty hiirten hahmossa, saksalaiset kissoina, puolalaiset porsaina jne. Keino toimii hyvin sarjakuvassa mm. silloin kun Spiegelmanin vanhemmat piileskelevät natseilta, he pystyvät liikkumaan ulkona käyttämällä sikanaamaria.

Luen yleensä harvoin toista maailmansotaa käsitteleviä teoksia, koska niitä lukiessa vaipuu aina surumielisyyteen ihmiskunnan pahuuden edessä. Surullisia hetkiä löytyi myös tästä sarjakuvasta, mutta päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen miten kekseliäs Spiegelmanin isä sodan aikana oli. Kekseliäisyytensä avulla hän selvisi vaimonsa kanssa Auschwitzista, vaikka lähes kaikki heidän perheensä jäsenet kuolivat jossain vaiheessa sotaa.

Spiegelman voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 1992 tällä teoksella.

-Laura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *