Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Susanna Alakoski: Sikalat (Svinalängorna, 2006)

Ruotsinsuomalaisen Alakosken esikoisromaanin tapahtumat sijoittuvat Fridhem-nimiseen asuinlähiöön Ruotsin Ystadissa. Eletään 1960- ja 1970-lukujen taitetta. Suomalainen Moilasten perhe yrittää tottua ruotsalaiseen yhteiskuntaan, laihoin tuloksin. Tarinaa kirjassa kertoo Leena, perheen kahdeksanvuotian tytär. Unelma paremmasta tulevaisuudesta jää todellakin vain unelmaksi, perheen vanhempien ”alun juhlinnan” muuttuessa viikkokausien ryyppyputkiksi ja ajanmyötä perheväkivallaksi.

Vaikka tarina vaikuttaa toivottomalta ja kauhealta, kirjan tarina ei ole toivoton. Huumori on kylläkin mustaa, mutta positiivinen vire kirjassa säilyy. Vaikeuksista voi selvitä, kukin tavallaan.   Kirja herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Kevyttä viihdettä tämä kirja ei tarjoa, mutta synkästä aiheesta huolimatta suosittelen kirjaa lämpimästi. Miten voikin kirjoittaa näin taitavasti ja valoisasti tämmöisestä aiheesta?

”Sikalat” sai ilmestymisvuonna 2006 August-palkinnon, mikä kertonee myös jotain kyseisen kirjan vaikuttavuudesta. Tämän kirjan pohjalta on tehty myös palkittu elokuva nimeltään ”Sovinto” vuonna 2011.  

-Satu-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *