Hienoja yrittäjyystarinoita

Rehtorin työ on luonteeltaan hallinnollista, ja usein työaikaa kuluu erilaisten hankalien henkilöstöasioiden hoitamiseen. Niinpä tulee tunne, että iloisia positiivisia kokemuksia saisi työhön sisältyä enemmän. Kyllähän nyt kerran vuodessa sellaista tapahtuu…  vitsi vitsi, sillä saattaahan sitä olla parikin kertaa vuodessa iloinen.

Eilen oli mukavat fiilikset. Sain osallistua Tekniikan yksikössämme järjestettyyn yrittäjyysiltapäivään, jossa insinööriksi valmistuneet tai muuten yksikön kanssa tekemisissä olleet yrittäjät kertoivat omat tarinansa. Erityisesti yritysten syntymiseen liittyvät kertomukset olivat mieleenpainuvia.

Aluksi kansanedustaja Esko Kurvinen kertoi perheyrittäjyydestään ja siitä, miten monipuolisista mahdollisuuksista on otettava kiinni, jos ei muuta yrittäjyyden pohjaa löydy. Kuulimme myös Jussi Tuohinon JT-Service-yrityksen alkutaipaleen haasteista, kun opiskelu ja yrittäjyys piti yrittää sovittaa toisiinsa. Tuohino saattoi tulla yövuorosta traktorilla kouluun. Hän kiittelikin opettajien positiivista ja joustavaa asennetta.

Mielenkiintoinen oli Oumanin toimitusjohtaja Martti Jokelaisen esitys. Jokelainen kuvasi alkuaikoja, kun keksijän yksiössä kehitetyn tuotteen uskottavuutta piti kasvattaa erilaisilla markkinointikampanjoilla, joissa melkein kaikki keinot olivat sallittuja. Pienestä alusta on kasvanut 60 henkilön yritys, joka tekee 10 miljoonan liikevaihtoa.

Kuulimme hyvin omakohtaisia kokemuksia siitä, miten perheyrityksessä yrittäjyysasenne on kehittynyt matkan varrella. Johanna Koskelainen kertoi vaiheistaan Kymppi-Eristyksen toimitusjohtajaksi. Kysyin häneltä, että voiko yrittäjäksi kouluttaa. Arvasinkin vastauksen, että ns. yrittäjyyden ”temppuoppia”, siis liiketaloutta, kirjanpitoa, markkinointia ja tämän tapaisia asioita voi opettaa ja opiskella. Sen sijaan olennaista on asennoituminen yrittäjyyteen. Yrittäjyysasennetta voi olla hyvinkin paljon, vaikka ei olisi omaa yritystäkään.

Monta hyvää tarinaa ja paneeli jäi kuulematta, sillä seuraava kokous odotti. Jäin kuitenkin pohtimaan, miten Oamkissa voidaan luoda yrittäjyyden kehittymiselle otolliset olosuhteet. Näitä voidaan aikaansaada suosimalla projektimaista oppimista, investoimalla erilaisiin kehittämisympäristöratkaisuihin, suosimalla monialaisuutta ja ylipäänsä tarjoamalla monenlaista tukea, mm. ammattikorkeakoulun yrityshautomossa. Yrittäjyyskoordinaattori Jouko Isokankaalta kuulin, että Oamkista syntyy vuosittain vähintään 10 uutta yritystä.

Monialaisena ammattikorkeakouluna meillä on hyvät mahdollisuudet edistää yrittäjyyttä. Sanotaanhan, että eri alueiden rajapinnassa syntyvät parhaat innovaatiot. Tekniikan yksikön hienossa yrittäjyysiltapäivässä vahvistui se, että sieltä löytyy jo runsaasti monialaisuuden mahdollisuuksia. Kun hyödynnämme koko ammattikorkeakoulun osaamispaletin, tekniikan lisäksi liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan, kulttuurialan, luonnonvara-alan osaamisen, niin edellytykset innovatiivisten yritysideoiden syntymiselle ovat erinomaiset. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *