Terry Pratchett: Keskiyö ylläni

Nuorten fantasiasarjan neljäs osa on sävyiltään edeltäjiään huomattavasti synkempi, vaikka kerronta onkin Pratchettille tyypillistä hilpeää verbaaliakrobatiaa. Sarjan päähenkilö Tiffany Särkynen on jo 16-vuotias ja koska hän sattuu olemaan Liitumaan oma noita-akka, hän kokee ja näkee päivittäin asioita, jotka ovat tehneet hänestä huomattavasti ikäänsä kypsemmän.

Noita on yhteisössään monella tapaa korvaamaton henkilö ja Liitumaan asukkaat kohtelevat noitaansa yleensä kunnioittavasti mutta nyt jokin on pielessä. Ihmisten asenteet ovat muuttuneet oudon vihamielisiksi. Tilanne kärjistyy, kun paroni kuolee hämärissä olosuhteissa ja tapaukseen liittyy Tiffany, hiilihanko ja pussillinen taalareita.

Ihan kuin murhasyytteessä ja noitavainossa ei olisi tarpeeksi sulateltavaa, on Tiffanylla lisäksi lemmenhuolia. Hänen melkein poikaystävänsä, paronin poika Roland on kihlautunut herttuattaren ärsyttävän tyttären kanssa.  Tiffany joutuu varsinaiseen tulikokeeseen, kun hän yrittää kaiken tämän keskellä hoitaa noidan tärkeät velvollisuudet. Apunaan (ja riesanaan)hänellä ovat Nac Mac Feeglet, rääväsuiset ja huonosti käyttäytyvät siniset pikkumiehet.

Pratchett onnistuu käsittelemään rankkoja teemoja tekemättä lukijansa oloa silti ahdistuneeksi. Keskiyö ylläni on jatkoa teoksille Vapaat pikkumiehet, Tähtihattu ja Talventakoja mutta vauhdikas ja monisyinen tarina toimii myös itsenäisenä teoksena.

Hanne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *