Salman Rushdie: Vimma (2002)

Keski-iän kriisiä poteva nukentekijä Malik Solanka pakenee vaimoaan ja lastaan Lontoosta New Yorkiin, mistä käynnistyy maukas, satiirinen ja filosofinen tarina. Solanka pohtii elämäänsä ja nyky-Amerikan menoa kyyniseen, mutta älykkääseen tyyliin, ja surkuttelee, kun hänen luomansa Pikku Aivot -nukke on riistäytynyt hänen kontrollistaan markkinakoneiston vietäväksi. Hän myös törmää viehättävään, salaperäiseen Milaan, joka osoittautuu nuken faniksi, ja sotkeutuupa murhamysteeriinkin, ja kokee uuden inspiraation aallon nukkejen parissa. Hän luo Milan ja erään toisen ystävänsä kanssa virtuaalisen nukkemaailman, joka alkaakin toistaa pelottavalla tavalla itseään tosielämässä, ja Solanka joutuu osaltaan ”luomiensa” tapahtumien pyörteeseen traagisella tavalla.

Intialaissyntyisen, sittemmin brittiläistyneen Rushdien romaani on erittäin värikäs, ja modernilla tavalla tyylikäs sekoitus erilaisia tyylilajeja, mutta pohjavireinä ovat silti draama, sekä filosofinen satiiri. Päähenkilö tekee jatkuvasti havaintoja, jotka sotivat hänen maailmaansa vastaan, mutta jotka myös vetävät häntä syvemmälle todellisuuden absurdiuteen. Vaikka teos sisältää varsin popularistisiakin elementtejä, kuten romantiikkaa ja jännitystä, ne tukevat luontevasti juonen muita elementtejä. Itseni kirja piti ainakin otteessaan – luin sen yhdeltä istumalta.

-Sakari

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *