Älykkäästä nerokkaaksi yhteisöksi

Oulun kaupunki on valittu ehdokkaaksi ns. älykkääksi kaupungiksi. Oulu on mukana seitsemän ehdokkaan joukossa ainoana eurooppalaisena kaupunkina. Valinnalle löytyy perusteet siitä, mitä täällä on saatu aikaiseksi. Ainakin ulkopuolelta katsottuna toiminta Oulussa vaikuttaa varsin älykkäältä, sillä selvisimme jatkoon 364 hakijan joukosta. Euroopasta päihitimme Barcelonan, Frankfurtin ja Heraklionin. Pääpalkinto jaetaan New Yorkissa 8. kesäkuuta.

Olen istunut parissa kokouksessa Oulun kaupungin ja CIE:n edustajien kanssa pohtimassa, miten ja minkälaisen kärjen voisimme tuoda Oulun älykäs kaupunki -kampanjaan. Intelligent Community Forum -yhteisölle on nimittäin jätettävä tarkempi suunnitelma siitä, mikä on älykkään kaupungin toimintasuunnitelma.

Keskusteluissamme on vahvasti noussut esille älykäs oppiminen. Itse olen sen hahmottanut niin, että tässä asiassa ei mentäisi teknologia edellä vaan teknologiaa hyödynnettäisiin tarkoituksenmukaisena tapana kehittää oppimista. Fokuksessa Oulussa aiotaan pitää kaikki koulutustasot peruskoulutasosta ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulu-yliopistokoulutukseen asti.

Eräs mahdollinen tapa jäsennellä asiaa on se, että pyritään aktiivisesti edistämään koulutusvientiä, mietitään mitkä koulutusjärjestelmämme tavat tehdä asioita voidaan muokata koulutusviennin tuotteiksi. Tärkeää on muokata tulevaisuuden tahtotilaa, miten todellakin kehitymme nykyisestä älykkäästä yhteisöstä nerokkaaksi yhteisöksi.

Oululaisessa osaamisessa on mielestäni ainutlaatuista toimijoiden erityisen hyvä yhteistyömalli. Tämä näkyy mm. Innovaatioallianssin yhteistyössä, jossa yliopisto, ammattikorkeakoulu, VTT, Oulun kaupunki, Technopolis ja muut yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä hyvällä työnjaolla. Tavoitteena on, että osaamisympäristö kehittyisi entisestään ja olisi vielä tuloksellisempi, tuottaisi innovaatioita yrityksille ja elinkeinoelämälle. Siis ylipäänsä vahvistaisi Oulua älykkäänä yhteisönä, jossa asiat tehdään paremmin kuin muualla.

Muita älykkääseen oppimiseen ja älykkääseen yhteisöön liittyviä piirteitä tarkoituksenmukaisen hyödyntämisen ohella olisivat teknologian avulla tapahtuva havainnollistaminen, vuorovaikutuksen joustavuuden parantaminen, verkostoituminen ja pelien hyödyntäminen oppimisessa.  Nerokkuutta olisi myös kehittää ja löytää sellaisia palveluja, jotka aidosti helpottaisivat jokaisen oululaisen tavallista arkea.

Ylipäätänsä on järkevää ja tarkoituksenmukaista, että jokainen osatoimija määrittelee tarkemmin oman roolinsa oppivan älykkään yhteisön toiminnassa, jotta kokonaisuudesta muodostuu jo nykyisen älykkään sijasta nerokas.

Jos kiinnostuit, niin lue lisää http://www.intelligentcommunity.org/ ja lähetä minulle ideoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *