Seuraavat askelmat?

Valtakunnallinen alumnitoiminnan kehittämishanke ”Stepit -kolme askelmaa yhteisölliseen työelämäkumppanuuteen” on kääntynyt loppusuoralle. Hankkeessa on etsitty (ja löydettykin…) tapoja hyödyntää alumneja osana korkeakoulujen toiminnan kehittämistä. Hankkeen osaprojekteissa on valmennettu korkeakoulujen henkilöstöä ja johtoa, kehitetty koulutusta yhteistyössä alumnien kanssa ja tietysti tuettu alumniyhteisöjen rakentumista ja toimintaa. Oamk on osallistunut hankkeeseen kahdessa osaprojektissa.

”Alusta”-osaprojektissa on kehitetty verkkoyhteisö, jonka avulla alumnien ja korkeakouluyhteisöjen välinen vuorovaikutus vapautuu ajan ja paikan kahleista. Alumni.fi -verkkoyhteisö on lanseerausta vaille valmis ja odotukset ovat korkealla. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että yhteisöstä tulee lopulta juuri sellainen minkälaisen käyttäjät haluavat sen olevan.

Toisessa Oamkin osaprojektissa, ”palveluiden tuotteistaminen”, on nimensä mukaisesti etsitty keinoja kehittää korkeakoulujen työelämäpalveluja. Osaprojektissa on kehitetty neljä palvelukonseptia, joita voidaan periaatteessa soveltaa missä tahansa korkeakoulussa, millä tahansa koulutusalalla. Konsepteissa tuskin on mitään erityisen mullistavaa, mutta me osaprojektissa toimineet ajattelemme, että tämän osaprojektin erityispiirre on sen ehdoton alumnilähtöisyys. Oamkin alumnien vuoden 2010 hallitus aloitti kehittämisyhteistyön hankehenkilöstön kanssa syksyllä 2010 ja vuoden 2011 hallitus jatkoi urakointia. Arviointia, ideointia, innovointia – kolmen workshop-illan muodossa.

Oamkin alumnien panos on huomattu. Stepit-hankkeen päätösseminaari pidetään Oulussa 28.3. Vielä ehtii mukaan kuulemaan lisää hankkeen tuloksista – ilmoittaudu heti: centria.fi/stepit.

Hanke päättyy, alumnitoiminta jatkuu. Ainakin Oamkin alumnien aktiivinen iskujoukko on nyt näyttönsä antanut – alumnit ovat sekä kykeneviä että halukkaita osallistumaan ammattikorkeakoulumme kehittämiseen. Paitsi Stepit-hankkeeseen osallistuminen, myös yhdistyksen uudistetut toimintalinjat ovat vahvoja tahdonilmauksia. Seuraavaksi on korkeakouluyhteisön vuoro toimia. Alumnitoiminnan aseman määrittely, erilaisten toimintamuotojen kehittäminen (Stepit-hankkeen tuotoksista saattaisi olla apua) sekä monipuoliset vuorovaikutuskanavat olisivat hyviä kulmakiviä. Oamkilla ei ole varaa olla hyödyntämättä alumnivoimavaraa.

Henkilökohtaisesti on ollut ilo siirtyä hankeyhteistyön kautta kiinteämmäksi osaksi alumniyhteisöämme. Nyt kun toinen vuosi yhdistyksen hallituksessa on käynnistynyt, voin todeta, että alumnien kanssa toimiminen on avartavaa, innostavaa ja ihan muutenkin mukavaa. Oamkin henkilökunta on tervetullut yhdistyksen jäsenistöön ja olkoon oma esimerkkini innostamassa henkilökunnan edustajia osallistumaan myös hallitustyöskentelyyn. Alumnit ovat monesta näkökulmasta korkeakoulun keskeisimpiä työelämäkumppaneita.

Sami Niemelä
Hallituksen jäsen,
Oamkin yliopettaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *