Muista laturi

Kuluttaminen on arkista ja kokoaikaista. Emme eläisi, ellemme kuluttaisi. Toisaalta elämän ylläpitämisen kannalta juuri kuluttaminen on noussut ratkaisevaksi kysymykseksi: ymmärrys raaka-aineiden rajallisuudesta ja niiden uuskäytön vaatimuksista, sekä toisaalta ilmastonmuutos ja kiristyvät energiamääräykset kohottavat kuluttamisen ympäristökysymykset kestävän kehityksen ytimeen. Hyvinvoinnin, niin luonnon kuin ihmisenkin, säilymisen avainkysymys on, saadaanko globaalisti ajoissa edistettyä kestävien tuotanto- ja kulutustapojen käyttöönottoa. Tällä hetkellä ihmiskunta käyttää luonnonvaroja yli luonnon kestokyvyn. Muutos on välttämätön – ja mahdollinen.

Kotitalouksien ympäristökuormitus muodostuu pääasiallisesti kolmesta perustarpeesta: asumisesta, liikkumisesta ja elintarvikkeista. Kuormitus kasautuu globaalilla tasolla teollisuusmaihin, joissa asuvien ihmisten kulutus nielee yli 80 % maapallon luonnonvaroista. Siksi suurin paine kulutustapojen muutoksiin on juuri teollisuusmaissa, vaikka samaan aikaan on pidettävä huoli siitä, ettei nousevilla talousalueilla ajauduta samanlaisiin kestämättömiin tuotantotapoihin kuin mitä meillä pari vuosikymmentä sitten.

On myös muistettava, että kaikkien köyhimpien maiden ja kaikkein köyhimpien ihmisten rasitus ympäristölle voi olla yllättävän suuri. Köyhiä ihmisiä ei pidä tästä syyllistää, vaan energiatehottomuuden takana on köyhyys. Vaikka käytetyt energiamäärät ovatkin pieniä, energia tuotetaan heikkolaatuisilla polttoaineilla ja suurella hävikillä. Ruuan valmistus avotulella kuluttaa energiaa. Köyhimmillä ihmisillä ei myöskään ole varaa investointeihin, joilla torjutaan maatalousmaan kulumista ja eroosiota. Niukka maatalousmaa ja tehoton tuotanto eivät anna varaa suojavyöhykkeille ja puiden istuttamiselle, eikä ravinteita säästävälle kiertoviljelylle. Köyhyyden vähentäminen on siksi ympäristötyötä.

Vauraassa teollisuusmaassa asuva ihminen tuntee usein toivottomuutta tilanteen edessä. Se on myrkkyä maailmanparantamiselle, sillä vain toivo käynnistää muutoksen ja saa ihmiset toimimaan. Tekojen ei välttämättä pidä tarkoittaa nykyisen elämäntapamme täydellistä hylkäämistä. Itse asiassa arjen pienillä valinnoilla voimme saada aikaan isoja muutoksia. Minusta on hurmaavaa, että uudet puhelimet muistuttavat lataamisen jälkeen poistamaan laturin pistorasiasta energiankulutuksen säästämiseksi. Uudet älykkäät kodinkoneet ohjaavat huomaamattomasti energiansäästöön.

Arjen kestäviin ratkaisuihin kuuluu esimerkiksi se, että kävelee tai pyöräilee lyhyet matkat – itselleni tämä on kaiken lisäksi mainiota hyötyliikuntaa. Voin myös paljastaa, etten esimerkiksi työpaikallani eduskunnassa käytä juuri koskaan hissiä. Neljänteen kerrokseen nouseminen saa sitä paitsi kivan punan poskille. Hyvä vinkki keittiöjätteen vähentämiseksi on keittää perunat kuorineen. Biojäteastia täyttyy huomattavasti hitaammin, ja kuinka ollakaan: myös perunan kuoriminen käy kätevämmin keitettynä.

Tytti Tuppurainen, kansanedustaja (sdp)

Haaste seuraavaksi blogistiksi: vaatesuunnittelija Katja Iljana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *