Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Todiste onnistuneesta lomasta

Onnistuneen loman tunnistaa siitä, että töihin palatessaan ei muista salasanaa työsähköpostiin eikä intraan. Kokosin tähän joitakin ohjeita, miten tuollaisen loman saa itselleen järjestettyä:

  • Lomaan valmistautumisen rituaaleja on työpöydän siivoaminen. Kaaos työpöydällä säilyy mielessä pitkään loman alussa ja alkaa hirvittää hyvissä ajoin ennen töihin paluuta. Jos työpöytä onkin aina siisti ja kaaos onkin työsähköpostissa tai koneella, siivoa ne.

  • Ennen lomaa et ehdi saada kaikkia keskeneräisiä töitäsi valmiiksi. Hyväksy se! Kun siivoat työhuoneessasi, valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle lähtöä ja tee lista niistä töistä, jotka jäävät kesken.

  • Päätä loman jälkeiseen aikaan jäävistä tehtävistäsi 1-2 asiaa, joihin tartut heti lomalta palattuasi. Jätä lista työpöydälle odottamaan ja unohda sen sisältö loman ajaksi. Näin tekemättömät työt eivät rasita lomalla.

  • Suunnittele lomasi väljästi. Samalla tulet miettineeksi, mitä lomaltasi haluat, mutta et sido itseäsi liikaa aikatauluihin.

  • Salli itsellesi poikkeukset suunnitelmastasi. Jos jotakin jää tekemättä, se ehkä tulee tehtyä myöhemmin sopivan inspiraation iskettyä rentouttavan loman jälkeen. Näin irtaudut töistäsi muulloinkin kuin lomalla.

  • Jos mahdollista, järjestä heti lomasi alkuun jokin reissu lähelle tai kauas. Silloin varmimmin irtaudut töistäsi heti eikä töiden unohtamiseen kulu ensimmäinen lomaviikko.

  • Huolehdi lomarauhastasi! Sulje työpuhelin ja laita sähköpostiisi lomavastaaja. Älä ota läppäriä tai iPadiä työasioita varten laiturille tai aurinkotuoliin. Jos erehdyt ottamaan jonkin laitteen mukaasi, älä avaa sitä vaan totea, että olet lomalla.

  • Jos mieleen pääsee nousemaan hyödyllisiä ideoita työhön liittyen, kirjaa ne jonnekin ylös ja unohda sitten.

Ota ennen lomaa talteen IT-palvelujen helpdeskin puhelinnumero. Sähköpostia kun ei pääse lähettämään eikä intrasta tai ekstranetistä hakemaan puhelinnumeroa ilman salasanaa…

Rentouttavaa lomaa kaikille!

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *