Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Hyvää läsnäolopäivän juhlaa!

Tiesitkö, että kansallista etätyöpäivää vietetään perjantaina 21.9.? Etätyökampanjan tavoitteet ovat tärkeät: vähentää hiilidioksidipäästöjä sekä edistää työtyytyväisyyttä. Uusimmassa Ympäristölehdessä (5/2012) kerrotaan, että Microsoftin Suomen yksikössä etätyötä kutsutaan mielenkiintoisesti läsnätyöksi. Yrityksessä korostetaan, että nykyajan tietotyö ei ole ajasta eikä paikasta riippuvaista. Havainto on syytä noteerata, sillä moni meistä työntekijöistä kaipaa työpisteeseensä ennen kaikkea työrauhaa. Tämä on tullut ilmi aivotutkija Minna Huotilaisen (Kotiliesi 18/2012) työuupumusta koskevassa tutkimuksessa. Työssään uupuneet ovat rasittuneet jatkuvista keskeytyksistä, jotka katkaisevat keskittymisen ja haittaavat työtehoa.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen työtä ohjaa tuore ”Kestävä kehitys on osa osaamista 2015”-toimenpideohjelma, jonka laadinnan tueksi kerättiin henkilökunnalta, opiskelijoilta ja alumneilta palautetta keväällä 2012. Palautteissa otettiin kantaa myös etätyöskentelyn edistämiseen, ja siitä toivottiin luonnollista mahdollisuutta toimistotyöskentelyn rinnalle. Tavoite on kirjattu uuteen keke-ohjelmaamme. On epäilemättä niin, että työssä olemisen tavat, työn tekemisen kulttuuri, ovat selkeästi muuttumassa. Voisi jopa väittää, että uusi kulttuuri lisää luottamusta työntekijään, sillä toimistolla olo ei aina takaa työtehtävien ansiokasta hoitamista. Saattaa olla, että joillakin ne hoituvat kotona, omassa rauhassa ja esimerkiksi pyykinpesun lomassa tehokkaammin.

Microsoftin henkilöstöjohtaja on ollut tyytyväinen yrityksen uuteen linjaukseen, sillä etätyömahdollisuutta hyödyntäneet ovat olleet tyytyväisempiä elämäänsä. Oman ajankäytön ja elämän hallinta ovat vahvistuneet. Lienee ihannetavoite kaikille työssäkäyville. Etätyöskentelyn edistäminen ei ole peikko, vaan läsnäoloa vahvistava mahdollisuus niille, jotka kaipaavat työviikkoonsa säännöllistä rauhaa. Päivä kannattaa kuitenkin suunnitella huolella, missä voi hyödyntää esimerkiksi Etätyön reseptikorttia (http://www.etatyopaiva.fi/fi/aineistot).

Mainiota kansallista etätyön päivää meille kaikille!

Outi Virkkula
Kestävän kehityksen painoalakoordinaattori
Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Etyö -teemapäivä on osa kansainvälistä Liikkujan viikkoa, jota vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon suojelijana tänä vuonna on Paleface. Viikon aikana etsitään pysyviä toimenpiteitä kestävämmän liikkumisen puolesta. Tämän vuoden iskulauseena on Kulje oikeaan suuntaan. Yksi pääviesti on Mieti miten kuljet.

Kansallinen etätyöpäivä http://www.etatyopaiva.fi/fi/etusivu
Liikkujan viikko http://www.liikkujanviikko.fi/
Oamkin kestävän kehityksen toimenpideohjelma 2015
http://www.oamk.fi/tietoa_oamkista/kestava_kehitys/toimenpideohjelma/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *