17. luukku – kirjaston joulukalenteri

17. luukku - kirjaston joulukalenteri

Joululauluthan on ihan kivoja. Jos niitä ei aloiteta soittamaan lokakuun puolivälissä. Eikä niitä esitä joku entinen tangokuningatar.

Tähän aikaan vuodesta ihminen on jo mitä todennäköisimmin valtavassa joululauluähkyssä. Ja pitäisi vielä jaksaa, jaksaa, jaksaa…. Lasten päiväkotien ja koulujen joulujuhlat on viettämättä, ehkä sille pukillekin joutuu aattona vielä laulamaan. Millä rauhoittaa jo hieman ärtynyttä joulumusiikkikorvaa ?

Lääkkeeksi tarjoan kirjaston kokoelmiin juuri saapunutta helmeä, Francesco Zappan levyä, joka vaatimattomasti kantaa vain säveltäjän nimeä. Näppärimmät ajattelevat jo, että ei se Frank Zappan musiikki kyllä mitään rauhoita, mutta tässäpä onkin kompa. Francesco Zappa ei nimittäin olekaan Frank Zappan käyttämä pseudonyymi, vaan ihka oikea säveltäjä. Hän on Milanossa 1700-luvun lopussa elänyt sellistivirtuoosi ja säveltäjä, jonka tuotantoa levytti 1984 kukapas muu kuin jo mainittu Frank Zappa. Tällä äänitteellä Zappa esittää valitettavan huonosti tunnetun italialaisen säveltäjän kamarimusiikkituotantoa Synclavierille sovitettuna. Levyn kannessa hienosti mainitaan tämän olevan Zappan ensimmäinen digitaalinen levytys yli kahteensataan vuoteen, mitä se taatusti onkin, Francesco Zappahan kuoli jo vuonna 1788!

Levy on hillittömän hienoa taustamusiikkia mille tahansa puuhastelulle, ajattelin itse kokeilla tätä siivoamisen kaveriksi. Tähän asti olen siivotessa käyttänyt isänmaallisena ihmisenä Sibeliuksen Karelia-sarjaa, mutta eihän se mitään ota jos ei annakaan. Kyllä tämä mennen tullen hakkaa minkä tahansa joululevyn!

Niin, ja nimiensä yhtäläisyydestä huolimatta Zappat eivät ole sukua toisilleen =)

Lähdeviite: Francesco Zappa / performed by the Barking Pumpkin Digital Gratification Consort (Frank Zappa, conductor). North Hollywood: The Zappa Family Trust, 1995. Varaa aineisto Leevissä!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *