20. luukku – kirjaston joulukalenteri

Tietokirjoista kiinnostuneita – erityisesti historian ja eläintieteen ystäviä – hemmotellaan tänä syksynä ilmestyneellä Anto Leikolan kirjoittamalla kirjalla Norsusta nautilukseen: löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan. Kirjassa kerrotaan eläinkuvituksen historiasta 1550-luvulta 1850-luvulle saakka.

Kun kameraa ei vielä oltu keksitty, kulki löytöretkillä ja tutkimusmatkoilla usein mukana taitelijoita, jotka kuvasivat kohdemaan elämiä ja kasveja piirtäen ja maalaten. Joistain taiteilijoista tuli myös itsestäänkin tutkimusmatkailijoita ja luonnontieteilijöitä, kun he halusivat päästä tutkimaan ja kuvaamaan kaukomaiden luontoa paikan päälle. Norsusta nautilukseen esittelee näiden matkojen tuloksena syntyneitä kirjoja ja kuvia.

Kirja jakaantuu kuuteen lukuun, joissa käsitellään nisäkkäät, linnut, perhoset, hyönteiset, kalat sekä viimeisenä –muttei vähäisimpänä- merten hirviöt. Jokaisen luvun lopussa on muutaman sivun mittainen tietoisku, jossa esitellään joku kuuluisa tutkimusmatkailija tai luonnontieteilijä, kuten Charles Darwin ja James Cook.

Kirja on mukavan yleistajuisesti kirjoitettu, eli vaikka lukija ei entuudestaan olisikaan esim. löytöretkiin tai luonnontieteen historiaan perehtynyt, kirjaa pystyy hyvin lukemaan. Kirja ei myöskään ole ahdettu liian täyteen tekstiä, vaan yleisilme on ilmava. Pääosassa ovat upeat kuvat eläimistä ja kasveista eri puolilta maailmaa. Kirja on siis paitsi mielenkiintoinen lukea, myös kaunis katsella.

Norsusta nautilukseen oli syksyllä ehdolla Tieto-Finlandia –palkinnon saajaksi. Palkinnon sai tänä vuonna Elina Lappalaisen kirja Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämänsä, joka muuten myös löytyy Oamkin kirjaston kokoelmasta.

Lähde: Norsusta nautilukseen : löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan / Anto Leikola. Helsinki : John Nurmisen säätiö, 2012. ISBN:978-952-9745-34-0 (sid.) Varaa tämä kirja Leevissä!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *