Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

taskuLeevi -testejä Androidissa, sympparissa ja iPadissa

Tarkkasilmäisimmät lienevät jo huomanneen, että saimme Leevistä viime syksynä mobiiliversion. Syyslukukauden hulinoista johtuen pääsin itse testaamaan taskuLeevin nimellä kulkevan mobiilikäyttöliittymän toimintoja vasta nyt. Parempi silti myöhään kuin ei milloinkaan, eikö?

Aloitin testailut Kulttuurialan kirjaston Android-tabletilla. Leevi-linkki löytyy luultavasti helpoiten kirjaston etusivulta. Vasemmanpuoleisessa navigointipalkissa on kätevästi sormellanäpättävä oranssi Leevi-banneri. Leevi tunnistaa yleisimmät mobiiliselaimet automaattisesti, ja ohjaa minut suoraan taskuLeeviin.

Ensimmäiseksi haluan testata aineiston hakua ja varaamista. Testiyksilö olkoon Jari Parantaisen Sissimarkkinointi, joka on Kulttuurialalla kurssikirjana, mutta löytyy myös muista toimipisteistä. Naputan nimekkeen eli ’Sissimarkkointi’ hakukenttään ja tökkäisen ”Hae”-nappia. Hakutuloksia on 4, joista valitsen uusimman eli 2008 painoksen. Kaikki niteet ovat lainassa, joten päätän tehdä varauksen. ”Varaus/pyyntö”-nappi löytyy kätevästi sivun yläosasta, ja sitä klikkaamalla avautuu kirjautumislomake.

Kirjautumislomakkeeseen syötetään tuttuun tapaan kirjastokortin numero, oma sukunimi ja PIN-koodi.

Vielä kerran ”Varaus/Hold”…

Kirjautumisen jälkeen taskuLeevi pyytää vielä varmistamaan varauksen ja valitsemaan, mistä toimipisteestä haluan noutaa kirjan. Valitsen Kulttuurialan kirjaston ja klikkaan ”Tee varaus/pyyntö” ja taskuLeevi kertoo varmistukseksi, että ”Pyyntö onnistui”. Melko kätevää. =)

Tablet-tietokone ei ole loppujen lopuksi kovin kaukana normiläppäristä, joten lisään vaikeusastetta, ja testaan taskuLeeviä seuraavaksi, jos nyt ei varsinaisesti antiikkisella niin ainakin karvalakkimallisella, älypuhelimellani ja sen mininäytöllä.

Tällä kertaa päätän testata lainojen uusimista. Kirjautumissivulle pääsee klikkaamalla taskuLeevin yläreunasta ”Omat tiedot / Lainojen uusinta”. Sitten taas syötetään kirjastokortin numero, sukunimi ja PIN-koodi. Painikkeet tuntuvat huomattavasti pienemmiltä, mutta osun niihin silti kiitettävästi. Kirjautuminen onnistuu ja lainani räpsähtävät näytölle. Ruksin niistä kaikki, jotka haluan uusia. Lopuksi klikkaan ”Uusi valitut” ja taskuLeevi ilmoittaa uusinnan onnistumisesta. Noniin, sekin oli melko kätevää. Tuon voi tehdä oikeasti melkein missä ja milloin vaan. Bussissa, kotona, kävelyllä, kaupungilla, rinteessä, after skissä jne. 😉

Lopuksi haluan testata vielä, että mitä iPad sanoo taskuLeevistä.

Hakeudun taskuLeeviin jälleen kirjaston etusivun Leevi-bannerin kautta. Mutta mitä ihmettä? TaskuLeevin sijaan avautuukin Leevin normaali näkymä. Olen jo hätyyttelemässä kirjaston atk-tukea, että nyt on Leevin mobiiliohjauksessa jotain vikaa, kunnes hoksaan, että iPadissa ei olekaan erillistä mobiiliselainta, vaan se käyttää Applen tavallista pöytäkoneselainta Safaria. Dah! Nähtävästi iPadin ominaisuudet ovat niin lähellä läppäriä, että se ei tarvitse erillistä mobiilioptimoitua käyttöliittymää.

Selainten varsin avuliaasta itseohjautuvuudesta huolimatta halusimme kuitenkin tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden valita kumpaa Leevin versiota mieluummin käyttää; Molemmista käyttöliittymistä pääsee siirtymään toiseen versioon ja takaisin halutessaan.

Ja niin on lainojen uusiminen taas pikkuisen helpompaa. Jos jotakuta nyt huolestuttaa, että kirjaston talous kriisiytyy menetettyjen myöhästymismaksujen vuoksi, niin olkaa huoleti: kirjaston toimeentuloa ei ole ennenkään laskettu myöhästymismaksujen varaan. 😉

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *