Uusi vuosi ja uudet kujeet

Vaikka otsikkoni onkin hieman mielikuvitukseton, uskaltaisin väittää, että itse en ole. Tällä, pitää muistaa-ajatusten ja nuhan täytteisellä päällä, olen tänään keksinyt monia tapoja vältellä blogivuoden aloittamista. 🙂 Nyt kuitenkin, kun sähköpostin ja Osakolaisen juttujen kaltaiset asiat voi hetkeksi jättää rauhaan, siemaisen C-vitamiini poretabletilla terästämääni vettä ja hiljennyn pohtimaan tulevaa vuotta.

Suomen opiskelijakuntien tulevat puheenjohtajat kokoontuivat jo joulukuun puolella ensimmäisen kerran tutustumaan ja oppimaan johtamisesta. Minä eli Noora Nousiainen ja varapuheenjohtajani Heikki Leppänen osallistuimme myös SAMOKin järjestämään tapahtumaan. Ohjelma tarjosi melko laajasti ohjeistusta sekä oppia opiskelijakuntien taloudesta, lakisääteisestä asemasta sekä erilaisista johtamistyyleistä. Tavallaan oli helpottava kuulla iltaohjeman saunaosuuden rentouttaneilta muilta puheenjohtajilta, että he kokivat samanlaista epävarmuutta kuin mekin. Nyt on ääni kellossa muuttunut  kun perehdytykset on pidetty ja ollaan päästy asian ytimeen. Ja näin sen pitää ollakin, kukaan ei ole seppä syntyissään!

OSAKOn vuoden ensimmäinen tapahtuma sisältää myös koulutusta. Predari eli pre edari eli ennen ensimmäistä edustajiston kokousta pidettävän koulutusviikonlopun suunnitelmat ovat loppusilausta eli ruokalistaa vaille valmiit. Uuden edustajiston kouluttaminen sekä toimintaan perehdyttäminen on erittäin tärkeää, jotta se voi toimia saumattomasti ja täyttää yhden opiskelijakuntien lakisääteisen tehtävän. Ammattikorkeakoululain 42 a § kohdassa sanotaan näin: ”Opiskelijakunnan tehtävänä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen.” Ja sitähän opiskelijakunnan edustajistossa toimiminen parhaillaan opettaa.

Tulevaan vuoteen liittyy myös varmasti edustajistoa puhuttava piirre, nimittäin uuden strategian laatiminen. Vanha strategia kausi päättyy vuoden 2013 loputtua ja silloin astuu voimaan uusi, tänä vuonna työstetty teos. Vanhan strategian tavotteista jokaista ei ole saavutettu, mutta vuoden aikana vielä ehtii eteenpäin. Muun muassa jäsenmäärämme hipoo strategian asettamaa 4000 jäsenen rimaa ja uskaltaisin sanoa, että tänä keväänä yhteisvoimin ylitys onnistuu. Jotkin tavoitteista on ehkä vielä saavuttamattomissa kuten edustajiston vaalien 40% äänestysaktiivisuus. Tänä vuonna kuitenkin jotain tehtiin oikein, sillä  äänestysprosentti nousi melkein 10% viime vuodesta. Uuden strategian luomisesta ja strategia prosessin käynnistämisestä ehkä puhutaan jo Predarissa. 

Nämä kaksi viikkoa ovat olleet opettavaisia. Esimiesasema, puheenjohtajuus, uusi työpiste, uudet ihmiset sekä työmäärän ja ajanhallinta ovat tehneet elämästäni hetkeksi hullunmyllyä. Pikkuhiljaa alan tottua tähän uuteen rooliini. Onneksi ystäväni, entiset hallituskaverit sekä perheeni ovat rohkaisseet minua. Niinkuin Tiina sanoi: ”Kyllä susta hyvä puheenjohtaja tulee.” Alan jo uskoa tuohon lauseeseen.

Kiitos vuoden 2012 hallitukselle, OSAKO alumneille ja OSAKOn työntekijoille, ilman teitä en olisi nyt tässä,  kiitollisuudesta ja onnesta kyynelehtien kirjoittamassa toimistolla vielä tähän aikaan päivästä (klo 18:27) ensimmäistä blogikirjoitustani OSAKOn hallituksen puheenjohtajana.


Predari alkaa
bussi lähtee kohta jo
toimistolta hoi!


Terveisin Noora Nousiainen

Hallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *