Ihana meri

Vuonna 2001 ilmestynyt Ihana meri on ranskalais-suomalaisen kirjailijan Kira Poutasen esikoisromaani. Se kertoo yhdeksättä luokkaa käyvästä Juliasta, joka alkaa hiljalleen lipua syömishäiriön hukuttavaan syleilyyn. Kirja on raju matka anoreksiaan sairastuvan nuoren tytön sisäiseen maailmaan, kamppailuun ja kärsimykseen.

Ihana meri on 187-sivuinen tiivis, mutta nopea lukuinen, paketti. Kirjan teksti on muodoltaan puhekielistä. Se ei kuitenkaan häiritse, sillä kirja on kirjoitettu päiväkirjamuotoon ja näin ollen puhekielisyys sopii siihen hyvin. Kirjan kielessä on läpi teoksen mukana vertauskuvia ja symboliikkaa, mutta loppua kohden kirja käy abstraktimmaksi, enemmän tulkinnanvaraiseksi. Kirjan lopussa päähenkilön kohtalo jääkin arvailujen varaan, mikä ainakin omasta mielestäni on hyvä juttu.

Kirja oli paikoin hyvin ahdistavaa luettavaa. Poutanen kuvaa syömishäiriöisen mielenmaailmaa hätkähdyttävän taitavasti, tarkasti ja tunteikkaasti. Päähenkilön kokema hätä, ahdistus, pelko ja raivo on käsin kosketeltavaa. Kirja voitti ansaitusti vuoden 2001 Finland Junior -palkinnon. Kirjasta on tehty sittemmin myös näytelmä.

Ihana meri on hienosi kirjoitettu, ajatuksia herättävä kirja. Tarina on kieltämättä rankka ja koskettava, mutta hyvin ajankohtainen aikana, jolloin syömishäiriöt ovat huimassa kasvussa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan!

 

 -Niina Leinonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *