Kaiho Nieminen: Pyromaanien yö

Pyromaanien yö on Kaiho Niemisen 1980-luvulla kirjoittama novellikokoelma. teos sisältää kuusi toisistaan hyvin erilaista novellia suomalaisista henkilöistä joille tapahtuu erilaisia asioita toisistaan hyvin paljon eroavissa maisemissa. Kaiho Nieminen on kuvaillut novelleissaan näitä hyvin erilaisia tapahtumia itselleen ja kirjoitustyylilleen uskollisesti, eli vähäeleisesti mutta myös hyvin todentuntuisesti.

 

Novelleissa ”Siistit valoisat kahvilat” ja ”Pyromaanien yö” kuvataan maaseutukyliä, joiden elämää varjostaa kummassakin paikallinen häirikkö tai kylähullu. Kertomuksissa keskitytään häirikön ja yhteisön suhteen ja niihin toimintoihin joihin kertomuksien aikana ryhdytään. Novellit tuovat päähenkilönsä esille näkökulmasta joka saa lukijan ymmärtämään häntä mutta silti tuomitsemaan hänen pahat tekonsa.

 

Novelli ”Veturi” kertoo päähenkilön sekavista tunteista ja suhteesta huonolle tielle joutuneen velipuoleensa, jota hän haluaisi yhtä aikaa sekä auttaa että saattaa tämän pois elämästään. Takkamestarin ammatti- ja miehenylpeyttä kuvataan novellissa ”Intellektuelli”. Takkamestarin ammattiylpeys aiheuttaa ongelmia mutta periaatteiden mies ei luovu tunteistaan.

 

”Talo maantien syrjässä” sijoittuu maalaiskylään, jossa uusi ja salaperäinen rakennusmestari herättää puheita ja kuohuvia tunteita. Novelli ”Näyttelijätär” taas kuvaa kulttuuri-, kirjallisuus-, sekä toimittajaporukan bussimatkaa Karjalaan. Novellissa kuvataan päähenkilöiden suhdetta matkan tapahtumien avulla ja osoitetaan kuinka vaikea ja monimutkainen ihmissuhde voi olla.

-Timo K

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *