Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1

Mma Precious Ramotswe ostaa perinnöllään kiinteistön, johon hän perustaa Botswanan ensimmäisen naisten etsivätoimiston kotikaupunkiinsa Gaboreen. Etsivätoimiston alkuajat ovat hiljaisia, eikä asiakkaita kuulu eikä näy. Kunnes vihdoin sana alkaa kiiriä ympäri Botswanaa, Mma Ramotswe pääsee ratkomaan rikoksia. Monet tapauksista eivät ole millään tavalla rikoksiin liittyviä, mm. rikkaan miehen tyttären varjostaminen. Kuitenkin osa tapauksista on hyvin raakoja, ja ne saattavat paljastua vahingossa muita tapauksia ratkoessa. Pääseepä Mma Ramotswe tutkimaan erään välillä huonosti ja välillä erinomaisesti työskentelevän lääkärin tapausta.

Maanläheinen ja viisas Mma Ramotswe ratkoo ongelmia, katoamisia ja murhia elämänkokemuksensa tuomalla varmuudella. Vaikka kirjassa käsitellään rikoksia ja välillä raakojakin tapauksia, on kirjassa paljon kauniisti kuvailtua sisältöä, mm. Mma Ramotswen lapsuudesta. Kirja suomennettiin vuonna 2003, ja se onkin ensimmäinen osa Mma Ramotswe tutkii – nimisestä dekkarisarjasta. Sarjaan liittyen on tehty televisiosarja, jota on esitetty Ylellä vuonna 2010 ja joka on myös ilmestynyt DVD:llä.

Kirja oli kirjoitettu niin, että melkein pystyi kuvittelemaan tapahtumien olleen joskus totta. Aluksi ajatus raakojen rikosten lukemisesta ei kiinnostanut, mutta lopulta uteliaisuus vei voiton. McCall Smith kuvaa esimerkiksi Mma Ramotswen rooibos-teehetkiä ja osaa lapsuushetkistä hyvin kauniisti.

– Saija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *