Tuulen viemää

Tuulen viemää on yhdysvaltalaisen kirjailijan Margaret Mitchellin romaani vuodelta 1936. Kirjan päähenkilönä on Scarlett O´Hara rikkaan etelävaltiolaisen plantaasin omistajan Gerald O´Haran tytär.  Scarlett on hieman hemmoteltu ja tottunut olemaan huomion keskipisteenä. Erityisesti miesten huomio on hänelle tärkeää. Kirjassa onkin paljon kuvauksia Scarlettin suhteista miehiin ja erityisesti erääseen Rhett Butleriin. Kirjassa on käsitelty myös Yhdysvaltojen sisällissotaa tarkasti ja osuvasti hävinneiden näkökulmasta.

Mielestäni Tuulen viemää on koskettava aikalaiskertomus ja melodramaattinen rakkausromaani. Kirjasta loistavan ja ajattoman tekee kuitenkin sen henkilökuvaukset. Jokaisesta päähenkilöstä syntyy taatusti, jonkin lainen mielikuva. Itse pidin Scarlettia ärsyttävänä nirppanokka bimbona.

Tuulen viemää on kenties tunnetuin Yhdysvaltojen sisällissodan kuvaus. Kirja nousi jo ensijulkaisunsa aikaan suosioon ja oli esimerkiksi myyntitilastojen kärjessä ensimmäiset kaksi vuotta julkaisustaan. Vuonna 1937 se voitti Pulitzer-palkinnon. Sen pohjalta on tehty vuoden 1939 samanniminen elokuva, joka voitti 8 Oscar-palkintoa.

Romaanille on olemassa kaksi jatko-osaa: Alexandra Ripleyn kirjoittama Scarlett (1992) sekä Donald McCaigin kirjoittama Rhett Butler’s People (2008). Rhett Butler’s People kuvaa samoja tapahtumia kuin Tuulen viemää, mutta Rhett Butlerin näkökulmasta. Kyseessä ei siis ole varsinainen jatko-osa. Mitchell itse kuoli jo 1949 eikä koskaan jatkanut Tuulen viemää -teoksen tarinaa.

-Roosa Immonen-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *