Lehtinen Lasse (Arto Paasilinna): Nätti-Jussi

Nätti-Jussi oli varsinanen legenda, josta kerrotaan kaskuja yhä edelleen varsinkin Pohjois-Suomessa. Nätti oli kuitenkin muutakin kuin legenda: hän syntyi vuonna 1890 ja kuoli 1964.

Tämä suomalainen seikkailija on virallisesti lähtöisin Karstulasta, mutta sinne, kunnanesimiehen pihaan, hänet jätti tuntematon nainen ja Nätti sai vasta n. 30-vuotiaana tietää olevansa vaihdokas, jonka oikea koti olisi ollut iso talo Mäntässä. Karstulassa tämä kampurajalkainen, hylätty vauva annettiin kasvatiksi Äijä ja Maija Nätin perheeseen ja poika sai nimekseen Johan Viktor Nätti,  Nätti-Jussi aloitti seikkalijan matkansa. Myöhemmin Jussi huutokaupattiin Poikosten perheeseen.

Jo 5-vuotiaana Jussi pantiin paimentamaan lehmiä laidunkausiksi metsään, kunnes hänet huutokaupattiin uudelleen 7-vuotiaana  seppä Räihälle ja hänen vaimolleen. Sepän apupoikana  Jussi oppi tekemään sepän töitä. Jussi oli harva puheissaan, mutta tarkka kuuntelija ja näppärä oppimaan eri asioita koko ikänsä, joten hän oppi jo pienenä selviytymään itsenäisesti erilaisissa tilanteissa ja suoriutumaan hyvin monipuolisista askareista. Samalla sinnikkyydellä hän oppi puhumaan ruotsia ja englantia.

Nätti-Jussi kiersi maailmaa Afrikan kulta- ja timanttikaivoksilta Pohjois-Amerikan intiaanikyliin ja  Liverpoolin satamakorttelehin. tulivatpa matkoilla tutuiksi myös Brysselin timanttikauppiaat ja Wienin kahvilat,  puhumattakaan Lapin metsätyömaista. Nimekkäitä tuttavuuksia Nätillä oli Al Caponesta Joe (”John F:n isä”) Kennedyyn, Kekkosesta Haile Selassieen.

Kirja on hulppean hilpeä selostus Nätin uskomattomista matkoista ja tuttavuuksista. Kuinka paljon kirjassa on fiktiota,  minkä verran faktaa – sitä saa lukija ihmetellä. Kirjan esipuheessa Paasilinna, kiitellessään Lehtistä tämän suostuttua viimeistelemään kirjan, mainitsee tämän olevan historiantutkija, jolla on ollut ”pätevyys tarkistaa päähenkilöä koskevat asiatiedot monista Suomen ja ulkomaiden arkistoista” (Lehtinen, Nätti-Jussi, 8).

Kenelle kirjaa voi suositella? Ihan kenelle tahansa, joka ei ota kaikkea ihan tosissaan ja osaa nauttia kunnon seikkailusta.

Heli Puustinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *