Näpit irti opintotuesta!

Viikon blogin aihe ei liene kenellekään yllätys. Otsikon huudahdus on ollut opiskelijoiden huulilla kautta maan parisen viikkoa ja keskiviikkona kampanja saavutti kliimaksinsa, kun noin 5000 mielenosoittajaa kerääntyi Helsinkiin osoittamaan tukensa opintotuen puolesta, huutaen kyseistä iskulausetta. Menossa mukana oli luonnollisesti myös OSAKO.

OSAKOn ja Oulun Yliopiston Ylioppilaskunnan (OYY) kimppabussikyyti Isolle Kylälle starttasi keskiviikon pikkutunneilla kolmen tienoolla. Mielenosoitus alkoi kokoontumisella Senaatintorilla, josta marssittiin Eduskuntatalon edustalle. Marssin aikana huudettiin joukolla iskulauseita: ”Näpit irti opintotuesta!”, ”Käyttäkää järkeä – koulutus on tärkeä!” olivat yleisimmät sloganit. Meteliä riitti eikä poliisin arvion mukaan noin 5000 henkilön muodostaman marssikulkueen keskivaiheilta ollut mitään mahdollisuutta nähdä kulkueen kumpaakaan päätä. Eduskuntatalon edustalle kokoonnuttuamme saimme kuulla puolueiden edustajia heidän vastatessaan opiskelijaliikeen edustajien esittämiin kysymyksiin. Tiivistettynä voidaan sanoa, että opiskelijaliikkeiden vaatimuksia myötäiltiin. Mielenosoitus sujui rauhallisissa merkeissä, ainoastaan jotain anarkistiryhmää edustanut, hätäsoihdun kanssa juoksennellut sankari päätyi poliisin haaviin ja miekkataksilla pois tapahtumapaikalta. Isot kiitokset ovat paikallaan kaikille tapahtumaa järjestämässä olleille, niin poliisille kuin opiskelijoillekin!

Torstaina saimmekin kotimatkan aikana ottaa ilomielin hallituksen kehysriihen tulokset vastaan. Opintotuki säilyy opintorahapainotteisena, opintolainaan liittyen ainoastaan lainan käytettävyyttä parannetaan. Lisäksi opintotuki sidotaan indeksiin syyskuussa 2014 hallitusohjelman mukaisesti, minkä toteutumisen suhteen ehdittiin olla jo hieman skeptisiä. Myös toisen asteen opiskelijat saivat hyviä uutisia, kun heidän vanhempiensa tulorajaa opintotukea laskevana tekijänä nostettiin 30%. Opiskelijaliike on tyytyväinen tuloksiin: SAMOKin ja SYLin kannanotossa kerrotaankin, että ”kehysriihen tulos valaa uskoa tulevaisuuteen”.

 

opintoraha
mielenosoituksella
me pelastettiin

 

Juho Koskelainen, OSAKOn hallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *