Miksi koulutusohjelmien itsearviointia tehdään?

Yksiköiden koulutusohjelmatiimit ovat kokoontuneet kevään aikana ahkerasti. Esityslistoilla on ollut opiskelijakyselyn tulosten pohdintaa ja itsearvioinnin laatimista. Rehtorin toimiston koulutussuunnittelijoina olemme suunnitellun mukaisesti kiertäneet tiimien kokouksia, esitelleet itsearvioinnin toteutusta ja vastanneet esiin nouseviin kysymyksiin. Usein on kysytty mm. mihin itsearviointeja käytetään. ”Koulutusohjelmien omaan kehittämiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen Oamkin sisällä”, olemme vastanneet.
 
Luonnonvara-alan yksikkö lähti liikkeelle ensimmäisenä; ensimmäinen asiaa pohtiva kokous oli jo tammikuussa. Oli mukava nähdä, että paikalla oli melkein enemmän opiskelijoita kuin henkilökuntaa! Sosiaali- ja terveysalan yksikön kokoukset tulivat tietoon kootusti, reilulla kolmen kuukauden varoitusajalla. Myös sähköpostia ja ruokatunteja Alwarissa on hyödynnetty itsearvioinnin teon opastuksessa. Liiketalouden yksikössä itsearviointiprosessi on aikataulutettu esimerkillisesti. Laatukoordinaattori kutsuu kaikki ko-tiimien kokoukset koolle ja huolehtii, että jokaisen koulutusohjelman itsearviointiraportti käsitellään johtoryhmässä ennen sen toimittamista eteenpäin.  Tekniikan yksikössä järjestetään kaikille koulutusohjelmille yhteinen keskustelutilaisuus opiskelijakyselyn tuloksista ennen koulutusohjelmatiimien kokouksia. Kulttuurialan yksikössä on työn alla palautetilaisuuksien järjestäminen opiskelijoille, jotta saadaan selville mitä opiskelijakyselyn kaikki tulokset tarkoittavat.
 
Koulutusohjelmatiimit ovat suhtautuneet itsearviointiin positiivisesti ja työskentelyn aloitettuaan huomanneet lomakkeen olevan hyödyllinen työkalu oman koulutusohjelman kehittämisessä. Kriittistä palautetta on tullut muutamasta vaikeasti muotoillusta, abstraktimmasta kysymyksestä. Palaute otetaan vastaan ja ”kapulakieltä” yritetään välttää tulevaisuudessa. Opiskelijakyselyn tulokset vaikuttavat yksikössä kuin yksikössä aika hyviltä, vaikka kehittämistäkin kaivataan tietyissä asioissa. Opiskelijat ovat nostaneet esiin olennaisia kehittämiskohteita, kuten lukujärjestysten aikataulutuksen, omien opintojen suunnittelun ja ohjauksen resurssit.  Opiskelijakyselyn raporttien muoto ei tällä kertaa ole miellyttänyt kaikkia – edellisen kyselyn Word-raportit ovat vaihtuneet PowerPoint-muotoisiin koonteihin. Aika lailla tietoa niistä on kuitenkin saatavissa.
 
Koulutusohjelmatiimien kokoukset jatkuvat koko kevään ajan; varsinkin huhtikuun alkupuolella kalenterissa on monta merkintää. Koulutusohjelmien itsearviointiraportit toimitetaan Rehtorin toimistoon huhtikuun loppuun mennessä ja ne sijoitetaan hyvien käytäntöjen jakamiseksi Heimoon toukokuun alussa.
 
Johanna Huttunen & Marianne Isola
Rehtorin toimiston koulutussuunnittelijat

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *