Jälkipeliä opiskelijoiden toimeentulosta

Kevään suurimmat odotukset opiskelijoilla olivat hallituksen puolivälitarkastelussa. Opintotuen puolesta Helsingin kaduilla ja toreilla marssi tuhansia opiskelijoita. Opiskelijaliike näytti voimaansa. Ennen hallituksen lupauksia oli paljon pelkoja nykymuotoisen opintotukijärjestelmän romuttamisesta. 

Opintotuki otti tarkastelun jälkeen muodonmuutoksia ja nähtäväksi jää miten muutokset, opintotukikuukausien kokonaismäärän vähentäminen kuudella tukikuukaudella ja vähimmäisopiskeluvaatimus, tulevat vaikuttamaan opiskelijan arkeen.

Menikö opintotukikeskustelu väärille raiteille? Mitä opiskelijat oikein ovat vaatimassa itselleen? Kelataanpa mitä opiskelijakunta sanoo asiasta Valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelmassaan:

Opiskelijan toimeentulo on varmistettava

Opintotuella on tultava toimeen, ja sen on oltava tasa-arvoinen kaikille korkeakouluopiskelijoille elämäntilanteesta huolimatta. Opintotukea on kehitettävä opintorahapainotteisesti, ei opintolainapainotteisesti. ja opintoraha on sidottava elinkustannusindeksiin. Näin lyhennetään opintoaikoja sekä vähennetään opintojen aikaista velkaantumista ja toimeentulo-ongelmista johtuvaa epävarmuutta.

Harjoittelun aikaiseen toimeentuloon ja sen turvaamiseen on etsittävä uudenlaisia ratkaisuja. Opiskelijan tulee voida keskittyä harjoitteluunsa täysipainoisesti ilman kohtuutonta taloudellista rasitusta.

Kesäajan toimeentulotuen saamisesta on tehtävä helpompaa. Epävarmassa kesätyötilanteessa opiskelijan kesäajan toimeentuloa vaikeuttavat toimeentulotuen pitkät käsittelyajat sekä pakollinen opintolainan nostaminen. Järjestelmää on kehitettävä näiden rajoitusten vähentämiseksi.

Opiskeluiden aikaisen asumisen tukemisen tulee olla ympärivuotista ja riittävän kattavaa.

Kuulostaako tämä kohtuuttomalta?

Kesän aika on opiskelijalle tunnetusti mahdollisuuksien aikaan. Mahdollisuus menettää vuokra-asunto ja mahdollisuus elää tuikitavallista arkeaan (opinto-)lainarahalla. Moni toki työskentelee, mutta suurelle osalle kesän ajaksi yhteiskunta tarjoaa vain lämmintä kättä. Tiesitkö, että opiskelija ei ole oikeutettu asumistukeen kesällä? Oikeus on ainoastaan asumislisään mikäli kesäkuukausilta nostaa kesäopintotukea. Ainoana poikkeuksena on perheelliset opiskelijat, jotka kuuluvat asumistuen piiriin.

Opiskelijat ovat ainoa osa Suomen väestöstä, jolla ei ole ympärivuotista asumisen tukea. Opiskelijat ovat myös ainoa ryhmä, joka pakotetaan elämään köyhää (pelkkä opintotuki opintolainoineenkin on köyhyysrajan alapuolella) arkeaan lainalla. Opiskelijalla ei ole oikeutta toimeentulotukeen ellei opintolaina ole ensin kokonaisuudessaan nostettu.

Muistatko Sata-työryhmän, jonka oli tarkoitus uudistaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmä? Yhtenä esityksenä kyseinen työryhmä esitti kaikkia opiskelijoita siirrettäväksi asumislisän piiristä asumistukijärjestelmään. Jaoin muutamia pointteja tästä hyviin, huonoihin ja neutraaleihin vaikutuksiin:

Hyvät vaikutukset opiskelijan kannalta:

a) asumisen tuki olisi ympärivuotista, b) asumisen tukemisen kattosumma kasvaisi asumislisän 201,60 eurosta asumistuen 298 euroon (III kuntaryhmä) sekä c) asumisen tuki kohdistuisi paremmin niihin opiskelijatalouksiin, jotka tukea eniten tarvitsevat.

Huonot vaikutukset opiskelijan kannalta:

a) asumistukijärjestelmä sisältää itsessään oman tuloleikkurinsa eli toisin sanoen, mitä enemmän tienaat sitä vähemmän saat asumistukea, b) opiskelija olisi tällöin kahden tulorajan loukussa, kun opintorahaa valvotaan tulorajoilla ja asumistukea tuloleikkurilla sekä c) kymmenet tuhannet (40 000 arviolta vuonna 2009) opiskelijat putoaisivat asumisen tukemisen piiristä kokonaan liian korkeiden tulojensa vuoksi.

Neutraalihkot vaikutukset:

Valtio säästäisi siirrossa huomattavan summan rahaa. Ei välttämättä ole takeita sille, että säästetty summa siirtyisi automaattisesti esim. opintorahan kehittämiseen.

 

Miltä kuulostaisi?

 

opintotuki

mistä olikaan kyse

toimeentulosta


Jari-Pekka Kanniainen

Koulutussihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *