Syksyn uutuudet saapuneet – Oamkin organisaatio muuttui

Lukuvuodesta 2013 – 2014 on odotettavissa mielenkiintoinen. Oamk valmistelee siirtymistä osakeyhtiön ylläpitämäksi ammattikorkeakouluksi vuoden 2014 alusta lukien. Syyskuun loppuun mennessä jätetään toimilupa-anomus eduskunnan alkukesällä hyväksymän ammattikorkeakoululain mukaisesti. Rahoitusmalli muuttuu ja valtiontalouden säästöt leikkaavat tulorahoitusta. Toiminnan on sopeuduttava niukkenevaan talouteen. Irtautuminen koulutuskuntayhtymästä merkitsee itsenäisyyden lisääntymisen ohella monien toimintojen itsellistä hoitamista.

Olemme tottuneet suuren ja turvallisen kuntayhtymän ohjaukseen. Käskykirjeet ovat saapuneet ajallaan ja toiminta on nytkähtänyt eteenpäin säännönmukaisesti ilman, että siihen on Oamkin tasolla juurikaan tarvinnut vaikuttaa. Vuodenvaihteesta eteenpäin meidän on suunniteltava ja ajastettava toimintamme itsenäisenä yhtiönä. Muutos tarjoaa mahdollisuuksia linjata toimenpiteitä Oamkille paremmin sopiviksi aiempien kompromissien asemasta. Päätösvaltaakin voidaan delegoida muuttuneessa tilanteessa uudella tavalla.

Organisaatiouudistus ajoitettiin tähän kesään, jotta kaikki ei muuttuisi samanaikaisesti. Tuleva syksy on jossakin määrin haasteellinen, koska ajatukset ja suunnittelu kohdistuu itsenäiseen toimintaan ja toisaalta operatiivinen toiminta rullaa Osekkin rutiinien mukaisesti. Uudistusta ei tästä syystä voitu viedä loppuun vielä tässä vaiheessa. Oamk Oy:n varsinainen hallitus aloitti työskentelynsä kesäkuun alussa. Jo tähän mennessä se on osoittautunut hyväksi toiminnan sparraajaksi. Toimilupahakemus edellyttää lukuisia linjauksia. Esimerkiksi visio ja strategia on nyt ulotettava vuoteen 2020. Strategiapäivitys alkaa, kommenttikierroksen jälkeen, löytää muotonsa. Yhtiön hallitus pohti luonnosta osaltaan varsin perusteellisesti tuoden tuoreita näkökulmia sen käsittelyyn. Vastaavaa ei ole koettu aiempien strategiavalmistelujen yhteydessä.

Oamk on viimeisten neljän vuoden aikana parantanut tuloksellisuuttaan merkittävästi; mitä tuoreemmilla tuloksellisuusluvuilla tulevien vuosien rahoitus lasketaan, sitä pienemmällä rahoitusleikkauksella Oamk näyttää selviävän verrattuna muihin ammattikorkeakouluihin. Kiitos tulosparannuksesta kuuluu ehdottomasti henkilöstölle ja opiskelijoille, jotka ovat työn tehneet. Osansa asiassa on myös strategisten toimien kohdistamisessa niihin kohtiin, jotka ovat aiemmin jarruttaneet tuloksen tekoa. Ponnistelua on jatkettava, jotta tulopohjamme leikkautuisi mahdollisimman vähän jatkossakin – ja ns. pehmeät keinot riittäisivät mahdollisimman pitkälle.

Kesän uutistarjonta on Suomen talouden osalta ollut sangen mollivoittoista; valtion ja kuntien talouden tilanne on hankala. Meidän on kuitenkin tartuttava työhön positiivisella otteella; valittamalla tilanne ei korjaannu. Toivon, että positiivisuus oteaan oamkilaisten yhteiseksi voimavaraksi. Näin voimme saavuttaa strategialuonnokseen kaavaillun uuden visiomme: Oamk on vuonna 2020 tuloksellisin ja vaikuttavin ammattikorkeakoulu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *