OSM-kisat – kuka, mitä, häh?

Opiskelijoiden SM-kisat eli OSM-kisat. Mikä tämä juttu on? Kuka niihin menee, himourheilijatko? Missä niitä on ja kuka niitä järjestää?

Opiskelijoiden SM-kisat (OSM) on valtakunnallisen Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) huomassa oleva kisakonsepti. OLL avaa kisahaun joka syksy ja valitsee hakemusten perusteella järjestäjät. OLL myös kouluttaa valitut kisajärjestäjät, toimittaa järjestäjille OSM-ilmeellä varustetut markkinointimateriaalit ja tukee järjestäjiä tilanteen mukaan. OLL on myös paikalla jokaisessa OSM-kisassa ja on omalta osaltaan huolehtimassa, että hommat rullaavat ja kisoissa noudatetaan OSM-sääntöjä. OSM-kisat voidaan järjestää erillisenä tapahtumana tai osana valmista liikunta- tai urheilutapahtumaa.

OSM-kisoissa on aina tarjolla kilpasarja ja rentosarja. Kilpasarjoja voi olla erikseen miehille ja naisille, tai joukkuelajeissa se voi olla yhdistelmäjoukkueille. Kilpasarjaan osallistuu usein lajin aktiivisia harrastajia. Palkintona mitalien ja tavarapalkintojen lisäksi OSM-kilpasarjan voittaja pääsee edustamaan Suomea opiskelijoiden EM-kisoissa niissä lajeissa, jotka kuuluvat Europaan opiskelijaurheiluliiton (EUSA) lajivalikoimaan. Esimerkiksi miesten futsalin OSM-kisojen voittaja, Jyväskylän yliopiston Kampuksen Dynamo on yksi Suomen futsal-liigan kovimpia joukkueita. Dynamo sijoittui opiskelijoiden EM-kisoissa kymmenenneksi hävittyään ensin alkulohkossa niukasti yhdellä maalilla tulevalle mestarille, espanjalaiselle Valladolidin yliopistolle.

Rentosarjassa taas ei taistella hampaat irvessä voitosta. Se on tarkoitettu niille, jotka haluavat pitää hauskaa yksin tai porukalla. Lajia ei tarvitse hallita. Yksi hienoimmista OSM-rentosarjan esimerkeistä oli viime viikonloppuna Porissa pelattu pesäpallon OSM. Siellä rentosarjassa oli yhteensä 14 joukkuetta. Rungon sarjalle muodostivat paikalliset Satakunnan ammattikorkeakoulun joukkueet, mutta vierailijoita oli paljon muualtakin, kuten Joensuusta, Mikkelistä, Tampereelta ja Turusta. Oli erittäin hauskaa olla paikan päällä todistamassa tervehenkistä opiskelijoiden hauskanpitoa ja yhdessäoloa, jossa samalla harrastettiin kuin huomaamatta liikuntaa. Sää suosi, ihmiset olivat iloisia ja ilmassa oli jopa festarihenkeä.

Pesäpallon OSM-kisojen rentosarjan voittaja Mikkelin ammattikorkeakoulun joukkue

Mainittujen futsalin ja pesäpallon lisäksi OSM-kisoja on tänä vuonna järjestetty jo golfissa, seikkailu-urheilussa, maratonilla (Helsinki City Marathonin yhteydessä), rantalentiksessä, pöytätenniksessä, squashissa, sulkapallossa, keilailussa, jalkapallossa, ultimatessa, salibandyssa, jääkiekossa, jenkkifutiksessa ja lentopallossa. Tulossa on vielä voimailulajien ja karjalaisen kolmiottelun kisat. Ensi vuoden kisajärjestäjien haku on auki 15.10. asti. Sen jälkeen tiedetään, missä lajeissa kilpaillaan ensi vuonna. Ota lisää selvää OSM-kisoista Opiskelijoiden Liikuntaliiton nettisivuilta, seuraa ensi vuoden tiedotusta ja kokoa porukka tai lähde itse edustamaan Oamkia OSM-kisoihin!

Hauskanpitoa,
yhdessäoloa ja 
Suomen mestaruus 

Vesa-Ville Väänänen
Opiskelijoiden Liikuntaliiton varapuheenjohtaja ja OSAKOn edustajiston jäsen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *