Pohjoisuus mahdollisuudeksi?

Vasta päivitetyssä strategiassamme olemme nostaneet pohjoisuuden Oamkin tulevaisuuden mahdollisuudeksi ja sen toiminnalle leimaa antavaksi piirteeksi. Sunnuntain Kalevassa oli artikkeli Norjan, erityisesti Pohjois-Norjan, työmahdollisuuksista. Kaivos-, öljyterminaali- ja kaasukenttähankkeiden vuoksi Pohjois-Norjaan otettaisiin heti 15 000 työntekijää. Koko Norjassa tarvittaisiin vuosittain 100 000 uutta työntekijää, joista pelkästään insinöörejä 10 000. Pulaa on insinöörien lisäksi erityisesti rakentajista, lääkäreistä, hoitajista, opettajista ja kuljetusalan ammattilaisista. Samaan aikaan Oulun seudulla on työvoiman ylitarjontaa johtuen Nokian ja sen alihankkijaverkoston tilanteesta, mutta yleisemminkin. Miten näiden asioiden ratkaisut olisivat järkevästi kytkettävissä toisiinsa?

Yksilön kannalta mahdollisuus työllistyä Norjaan on tietysti positiivinen asia. Kalevan artikkelin mukaan, ammattitaidon lisäksi vaaditaan kohtuullinen ruotsin kielen osaaminen. Laajemmin tarkasteltuna ei ole järkevää, että suuntaisimme koulutusta puhtaasti Norjan tai Pohjois-Norjan työvoimatarpeiden pohjalta. Se, että etsittäisiin Pohjois-Norjan ja Norjan tarjoamista mahdollisuuksista mallia, joka realisoituisi uusina elinkeino- ja työelämän aktiviteetteina Oulun seudulla, tuntuisi paljon tarkoituksenmukaisemmalta lähestymistavalta. Tähän ratkaisuun tarvitaan uskoakseni laajaa eri toimijoiden yhteistyötä. Näitä toimijoita ovat Oamkin lisäksi, Business Oulu, työvoimaviranomaiset, rahoittajatahot sekä tietysti yrittäjät.

Tähän haasteeseen vastaaminen tarjoaa kullanarvoisen tilaisuuden Oamkille ja Oulun seudulle. Ratkaisu edellyttää Oamkissa, paitsi koulutussisältöjen ja -menetelmien suuntaamista ja kehittämistä, järkevän koulutusviennin mahdollistavia koulutusteknologiaa hyödyntäviä oppimisen mahdollisuuksia. Samoin tarvitaan kehittämistoiminnan ja kv-aktiviteettien kohdentamista haasteeseen vastaamiseen. Uudet innovatiiviset ratkaisut ovat tervetulleita!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *