Nyrpeys ja ennakkoluulo

OSAKOn edustajiston vaali on nyt käynnissä. Ehdokasasettelussa opiskelijakuntamme sai 41 hienoa ehdokasta. Tämä kuitenkin on huomattavasti vähemmän kuin edellisinä vuosina. Ehdokkaaksi asettuminen osoittaa mielestäni nöyryyttä, kiinnostusta ja kutsumusta puhua muidenkin puolesta ja asettua siten alttiiksi myös kritiikille. Monesti ehdokkaaksi asettuminen jää ennakkoluulojen takia. ”Ei minulla ole aikaa.” ”Ei minusta ole siihen.” ”En minä uskalla.”, kuulee usein kun opiskelijavaikuttamisesta kertoo tavalliselle opiskelijalle.

Opiskelijavaikuttamiseen liittyy valtavasti ennakkoluuloja. Kukaan meistä, joka joskus itsekin on aloittanut edustajistoissa tai nuorisovaltuustoissa, ei tiennyt mitä vaikuttaminen tarkalleen tarkoittaa tai mitä kaikkea siihen liittyy. On totta, että se vie aikaa mukaansa temmattuaan, mutta se aika ei todellakaan ole hukkaan heitettyä. Jokaisesta on siihen, kun huomaa mihin haluaa vaikuttaa. Ja mitä uskaltamiseen tulee, jokainen uusi vaikuttajanalku on ilolla tervehditty ja toivottu lisä opiskelijavaikuttamisessa.

5.11. -11.11. välisenä aikana OSAKOn jäsenet, eli te joilla on voimassa oleva päätösvaltaa kimalteleva tarra opiskelijakortissa voitte tehdä vaikuttamista helposti ihan vain muutamassa minuutissa. Nimittäin koulun sähköpostiosoitteeseenne on saapunut viesti virtuaalisten vaaliuurnien avautumisesta, jossa on linkki äänestyslomakkeeseen ja vaalikoneeseen. Äänestäminen on siis tehty mahdollisimman helpoksi.

Opiskelijavaikuttajat eli toisin sanoen opiskelijapoliitikot ja erityisesti politiikka tuntuvat  aiheuttavan nyrpeyttä niin opiskelijoissa kuin ammattikorkeakoulun henkilökunnassa. On mielestäni eriskummallista, että vahvasti ammattiyhdistysliikkeen (joka btw on myös politiikkaa) varjossa seisova amkilaisten, niin opiskelevien kuin valmistuneiden joukko pelkää politiikkaa. Nykypäivän hullunmyllyä seuratessa itsekin nyrpistelen nenääni politiikan tekijöiden ylilyönneille ja älyttömyyksille, mutta olen sujut itse sanan politiikka kanssa. Sehän tarkoittaa yhteisten asioiden hoitamista.

Opiskelijoille yhteiset asiat kuten koulutuksen laatu, kipeästi tarvittujen palveluiden saatavuus ja toimeentulo eivät saa jäädä nyrpeyden tai ennakkoluulon takia hoitamatta. Vaikuttaminen korkeakouluyhteisössämme ja valtakunnassamme on ehdottoman tärkeää, jotta muutos parempaan tapahtuisi jo sinun opintojesi aikana!

 

politiikassa

ennakkoluulot pitää

unohtaa heti

 

Joskus itsekin nyrpeä ja ennakkoluuloinen hallituksen puheenjohtaja Noora Nousiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *