Verkossa

Tammikuussa 2011 alkoi OAMK:n liiketalouden yksikössä kokeilu. Yhteistyössä Lapin Ely keskuksen aloitteesta käynnistettiin KTAMK:n kanssa yhteinen hanke kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomikoulutuksen saattamiseksi verkkoon. Nyt marraskuussa 2013 opiskelijat alkavat vähitellen valmistua. Osa on jäänyt matkalle, mutta ihan mukavan kokoinen porukka on opinnäytetyövaiheessa.

Näin opettajan ja tutorin roolissa on nyt hyvä pohtia, mitä jäi käteen. Ainakin ryhmä iloisia ja energisiä opiskelijoita, kokemuksia siitä, kuinka hyvä ryhmähenki voi syntyä myös verkossa ja hyvää palautetta työelämän edustajilta.

Verkko-opiskelua ihan turhaan pidetään mörkönä. Netti tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen ja ajasta riippumattomaan työskentelyyn niin opettajalle, kuin opiskelijallekin. Opettajan työ ei katoa minnekkään, vaikka opettaja tekisikin luennostaan nauhoitteen, jonka laittaa opiskelijoille, siitä tulee vain erilaista. Pitää aktiivisesti seurata opiskelijoiden töskentelyä, valvoa verkkokeskusteluita ja antaa palautetta. Jep… luokkahuoneopetus on usein helpompaa. Luennon jälkeen siinä ennätät vastata vain pariin pieneen kysymykseen. Verkossa opiskelijalla on aikaa miettiä ja muotoilla isoja kysymyksiä, joihin vastaaminenkin vaatii aidosti ajatusta. Eikä kysymystä voi ohittaa kommetilla ”sori pitää ehtiä toiselle tunnille”.

Näiden parin vuoden aikana olen varmasti kasvanut opettajana. Olen oppinut paljon siitä, mitkä asiat edesauttavat (hyvä draivi ryhmällä) ja mitkä rajoittavat (kaikki laajat verkkokeskustelut samaan aikaan) opiskelua. Olen oppinut jäsentämään aikatauluja ja toimimaan tulkkina opettajakolleegoiden ja opiskelijoiden välillä. Olen oppinut uuden rytmin tehdä asioita ja sen, että tietotekniikka opetuksessa on vain tekniikkaa ja edelleen se opettaja ja pedagogia siellä taustalla on kaikki kaikessa.

Tammikuussa alkaa uusi verkkoryhmä KIRSUOMI, porukka on ympäri maata. Vähitellen alkaa jännittämään tuleeko hommasta yhtä mukavaa, kuin edellisen ryhmän kanssa. Tai no, tuleehan siitä, kun pannaan tulemaan 🙂

Kirjoittaja: Lehtori Ulla Virranniemi, Kirjasto- ja tietopalvelualan ko.

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *