3. luukku: Kirjan kansa / Geraldine Brooks

Tässä kirja, jota lapseni saavat syyttää siitä, että saivat kesällä lämmitellä muutaman päivän ajan Saarioisten äitien tekemiä eineksiä.

Geraldine Brooksin Kirjan kansa kuljettaa lukijan nykyajasta taaksepäin vuosisata kerrallaan, toisen maailmansodan melskeestä 1800-luvun Wienin ja 1600-luvun Venetsian kautta 1400-luvun Sevillaan. Vanhojen harvinaiskirjojen konservoija Hanna Heath saa toimeksiannon kartoittaa Jugoslavian sodan aikana Sarajevossa kadonneen ja vuosia myöhemmin löytyneen haggadan, juutalaisten pyhän kirjan kunnon. Konservointityön edetessä haggadan sivujen välistä löytyy pienen pieniä vihjeitä kirjan matkasta vuosisatojen halki. Konservoijalle hyönteisen siipi, viinitahra, suolakristalli tai hiuksenpätkä kertovat kirjan ja samalla kokonaisen kansakunnan historiasta ja ihmiskohtaloista.

Jännittäväksi juoni käy, kun Hanna huomaa juutalaisten pyhän kirjan herättävän Sarajevossa edelleenkin kiihkeitä tunteita eri uskontokuntien keskuudessa. Eikä Hanna itsekään säästy tunteilta, joita herättää haggadan sodan keskeltä pelastanut sarajevolainen kirjastonhoitaja.

Kirja on yksinkertaisesti hieno. Eikä pelkästään siksi, että sankari on kirjastonhoitaja. =)

Kirjan kansa / Geraldine Brooks ; suomentanut Arto Schroderus. Tammi, 2009.
ISBN 978-951-31-4471-5 (sid.)
Saatavissa Yhteislainauksen kautta Varastokirjastosta.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *