Haluatko ravisuttaa ajatuksiasi? Tule vertaisarvioijaksi

Sisäinen auditointi eli vertaisarviointi järjestettiin Oamkissa nyt kolmatta kertaa. Vertaisarvioinnin toteuttamista varten kootaan työryhmät, joissa on aina mukana sekä henkilöstöä että opiskelijoita ja mahdollisuuksien mukaan myös sidosryhmien edustajia. Laatukoordinaattori on jokaisessa työryhmässä huolehtimassa työn sujuvuudesta ja yhtenäisistä toimintatavoista. Olemme kokeneet mukana olon etuoikeutena: on hienoa päästä tutustumaan yksiköiden ja koulutusohjelmien toimintaan. Olemme saaneet tätä kautta kovasti uusia ajatuksia ja ideoita.

Auditointityöryhmät ovat toimineet hyvin ja eri taustalla olevat ihmiset tuovat uusia ja tuoreita ajatuksia ja erilaisia näkökulmia esille. Työryhmissä onkin useimmiten todettu, että työskentely on ollut antoisaa ja jopa hauskaa, vaikka työtä on saanutkin tehdä ihan tosissaan. Keskustelut sekä arviointipäivään valmistautuessa että raporttia työstettäessä ovat olleet hedelmällisiä.

Auditointiryhmien puheenjohtajina toimi tänä vuonna suunnittelijoita, opettajia ja laatukoordinaattoreita eri yksiköistä. Puheenjohtajalla on aina vetovastuu vaikka toiminnanohjauksen ja laadun puolella työskentelevältä laatukoordinaattorilta saakin toki tukea toimintaan. Puheenjohtajuus on kuitenkin koettu positiiviseksi asiaksi. Tiedustelimme puheenjohtajilta näkemyksiä sisäisenä auditoijana toimimiseen. Kaikki vastanneet suosittelivat mukaan tuloa.

Miksi sitten sisäiseksi auditoijaksi kannattaa lähteä?  Tässäpä kootusti puheenjohtajien näkemykset:

  • Pääset näköalapaikalla kuulemaan eri toimijoiden näkemyksiä asioista. Erityisen mielenkiintoista on ollut kuulla henkilöstön ja opiskelijoiden näkemyksiä ja havaita kuinka eri tavalla asiat voidaan nähdä ja kokea eli pääset näkemään asioita myös uudesta perspektiivistä. Näin myös omat näkemykset laajenevat.
  • Pääset tosi hyvin sisälle myös toisen yksikön toimintaan ja opit tätä kautta arvostamaan myös muita toimijoita.
  • Saat kokea ahaa-elämyksiä, kun kuulet toisten tosi hyvistä käytänteistä ja toisaalta hoksaat, että myös muualla kuin omassa organisaatiossa painiskellaan samojen asioiden parissa.
  • Saat tutustua uusiin henkilöihin.
  • Auditointiin osallistumalla opit paljon muilta osallistujilta ja koko ammattikorkeakoulusta.
  • Osallistuminen on oivallinen mahdollisuus laajentaa näkemystään muiden koulutusalojen toiminnasta. Tulet tietoiseksi toteutetuista hyvistä käytänteistä, korkeakoulumme vahvuuksista ja myös kehittämiskohteista.
  • Saat tutustua erilaisiin tapoihin toteuttaa koulutusta Oamkissa.
  • Vertaisarvoinnin tarkoituksena on peilata omaa osaamista toisen koulutusohjelman käytäntöihin ja tämän kautta voi oppia jotakin uutta mitä voi hyödyntää omassa työssä. Se tuo myös sopivaa vaihtelua viikkorutiineihin.
  • Prosessi on tosi opettavainen – suosittelen sitä lämpimästi kaikille, jotka haluavat vähän ravisuttaa omaa ajatusmaailmaansa ja avata uusia ovia.

Seuraava sisäinen auditointi järjestetään vuonna 2015. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan toimintaan, voit toki ilmoittaa vaikka saman tien kiinnostuksestasi niin laitamme nimen muistiin ja toivotamme sinut tervetulleeksi mukaan.

 

Sari Ahvenlampi
Laatukoordinaattori, Toiminnanohjaus ja laatu

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *