Oulun ammattikorkeakoulu Oy

Vuoden vaihteen jälkeen uudet tuulet puhaltavat Oulun (seudun) ammattikorkeakoulussa. Tulevaa lainsäädäntöä ennakoiden monet ammattikorkeakoulut Suomessa ovat muuttaneet organisaatiomuotonsa osakeyhtiöksi. Lisäksi on tapahtunut ammattikorkeakoulujen yhdistymisiä ja nimenmuutoksia. Oamk Oy:n perustamista on suunniteltu jo vuosista 2011 ja 2012 lähtien.

Osakeyhtiömalli oli alunperin ammattikorkeakoulu-uudistuksessa vain yksi mahdollinen malli. Mallien käyttökelpoisuuksia ja laillisuusnäkökulmia selvitettiin ja osakeyhtiömalli voitti esim. ehdolla olleen autonomisen ammattikorkeakoulumallin, jossa ammattikorkeakoulujen olemassaolo olisi erikseen säädetty lailla ja ne olisivat samalla myös erillisiä oikeushenkilöitä. Vähän samaan tapaan kuin yliopistot. Opiskelijaliikkeessä olemme pohtineet, että mitä osakeyhtiömalli oikein pohjimmiltaan tarkoittaa. Mitkä ovat olennaisimmat osakeyhtiön olemassaoloon liittyvät yhteiskuntafilosofiset kysymykset ja vastaukset? Kun organisaatiolla on osakkeita ja osa-omistajuuksia, jotka määräävät vallan, miten määritellään lopulta valta? Rahalla? Toisaalta myös Opetus- ja kulttuuriministeriö määrittelee kriteerejä ammattikorkeakoulutukselle, tietysti poliittisten voimasuhteiden mukaan. Onkohan näitä perustavanlaatuisia kysymyksiä käyty läpi riittävästi?

Ammattikorkeakoulu-uudistuksesta voi lukea lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön nettisivuilta.

Opiskelijoiden oikeudet Oamkissa

Oamk Oy:n hallitus koostuu tällä hetkellä yhdestä ns. työelämän edustajasta sekä neljästä kunnallispoliitikosta.

  • Timo Levo, puheenjohtaja (Osuuspankin toimitusjohtaja)
  • Sanna Savolainen (Keskusta)
  • Maire Mäki (Sosialidemokraatit)
  • Arja-Liisa Räisänen (Vasemmistoliitto)
  • Valtteri Aine (Kokoomus)

Tällä hetkellä osakeyhtiön hallituksessa ei ole opiskelijoiden edustajaa. Välivaiheessa Oamkissa toimii osakeyhtiöhallituksen kanssa päällekkäin myös ns. sisäinen hallitus, johon opiskelijakunta on valinnut kaksi opiskelijaedustajaa varahenkilöineen. Opiskelijaedustajat ovat Jyrki Mäkitalo varajäsenenään Mika Kukkonen, sekä Markus Mäkitalo varajäsenenään Noora Nousiainen. Sisäisessä hallituksessa on edustettuna myös henkilöstö. Uusi lainsäädäntö tulee todennäköisesti sisältämään hallituksen kokoonpanossa myös nykyisenkaltaisesti sekä opiskelijoiden että henkilöstön edustuksen. Näin turvataan korkeakouludemokratian toteutumista.

Oamkin rehtori ja Oamk Oy:n toimitusjohtaja Jouko Paaso toimii sisäisessä hallituksessa puheenjohtajana ja osakeyhtiöhallituksessa esittelijänä.

Arki on jatkunut Oamkissakin kuitenkin sangen samalla tavalla kuin aikaisemmin. Työnimikkeitä on muutettu ja työntekijöitä on vaihtunut. Kuitenkin, jotain pikkuhiljaa muuttuu. Onko koulutuksesta tulossa tuote, kauppatavaraa? Oamkin ePooki -julkaisukanavassa vuoden ensimmäisessä artikkelissa Amokin yliopettaja Tenno Tiiu vertaa ingressissään opiskelijuutta ja opettajuutta asiakkuuteen ja asiakaspalveluun. Toivottavasti tämä suunta, jossa opiskelijakunnan roolikin jäisi pelkäksi ”asiakasraadiksi”, ei ole se johon Oamk-yhteisö haluaa mennä.

Koulutus on tällä hetkellä vielä yhteiskunnan peruskalliota ja rautaa. Toivottavasti ei tulevaisuudessa pelkkää kaupattavaa lautaa.

 

onko myynnissä

osakeyhtiö on

osakkeita saa

 

Jari-Pekka Kanniainen, koulutussihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *