Löytyykö OSAKOlta ratkaisu nälänhätään?

 

Haukkuminen on rumaa ja sormella ei saa osoitella, niin minulle lapsena opetettiin. Mummokin sanoi, että ruokaa ei saa haaskata, sillä Afrikassa lapset näkevät nälkää. Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Paaso puolestaan sanoi, että kuulostan kipakalta puhelimessa.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa?

Maailmassa on liikaa vastuutonta sormella osoittelemista ja vallitsevien rakenteiden kritisoimista. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos jokainen valittaja myös tekisi jotain epäkohtien parantamiseksi. Jos jokainen ihminen tekisi aktiivisesti arjen työtä ongelmien ratkaisemiseksi ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi, niin tuskin olisi nälänhätää.

Olen käyttäytynyt rumasti ja osoittanut sormella Oamkia yt-neuvottelujen toteutuksesta. Siksi päätinkin, että valittajan on tarjottava myös vaihtoehtoisia ratkaisuja ja uusia ideoita. Olemmekin OSAKOssa pohtineet monenlaisia vaihtoehtoja. Johtoportaan keventäminen on mielestämme hyvä ratkaisu, sillä säästöjä pitää hakea tasapuolisesti koulutuksen eri osa-alueilta. Lähiopetuksen karsiminen ja verkko-opetuksen lisääminen voi tuntua pelottavalta, mutta OSAKO näkee myös siinä suuren mahdollisuuden.

Vielä suurempi mahdollisuus piilee mielestämme sähköisissä tenteissä ja tentti-ilmoittautumisen sähköistämisessä. Mielestäni sähköiset tentit ovat tulevaisuus ja Oamk elää vielä menneisyydessä. Tenttiakvaariot paitsi helpottavat opiskelijoiden ja henkilöstön elämää, myös tuovat säästöjä Oamkille. Oamkin tavoitteet kehittää monimuoto-opetusta ovat askel oikeaan suuntaan.

Lapsena nautin alasti kirmailusta, johon äiti sanoi aina, että köyhän perheen lapsilla ei ole vaatteita. Kun sain uudet kumisaappaat, osasin iloita niistä niin paljon, etten suostunut ottamaan niitä pois edes yöksi.

Nyt mietit: miten tämä puolestaan liittyy yt-neuvotteluihin?

Köyhän perheen lapsena ymmärrän, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa on tehtävä vaikeita ratkaisuja. Vaikeita ratkaisuja helpottaa kuitenkin luovuus ja uuden yrittäminen. On tärkeää, ettei keskitytä ylläpitämään vanhoja toimintamalleja, jotka eivät toimi. Jos jokin ei toimi, siitä luovutaan. On tärkeää keksiä erilaisia vaihtoehtoja ja katsoa tulevaisuuteen.

Tällaisessa vaativassa muutostilanteessa olennaisinta on saada henkilöstö ja muut asianosaiset osallistumaan aktiivisesti muutokseen. Muutoksen lopputulos ei tunnu niin lamaannuttavalta, kun asianomaiset ovat saaneet olla mukana kehittämässä ja suunnittelemassa tulevaisuutta. Päätöksien on oltava yhteisiä.

Tällä hetkellä yhteistyö Oamkin ja OSAKOn välillä on omassa pienessä mielessäni yhtä tärkeässä asemassa, kuin Afrikan nälänhätä oli 5-vuotiaan Heidin mielessä. Sillä erotuksella, että melkein aikuinen Heidi ei itke yöllä Oamkin ja OSAKOn yhteistyön takia. Kuitenkin on tärkeää pitää mielessä, että OSAKOn tarkoitus on toisinaan olla kipakka ja muistuttaa kärkkäästi opiskelijoiden asioista, sillä jos me emme sitä tee, niin kuka tekee? Yritän vähentää sormella osoittelua, mutta mielestäni OSAKOn kuuluukin olla piikkinä Oamkin lihassa, ainakin silloin tällöin.

 

Uivatko kalat

Tenttiakvaarioissa?

Eivätpä taida.

 

Opiskelijat

Haluaisivat uida.

Vähän enemmän.

 

Tykkään uinnista,

Se on hyötyliikuntaa.

POLSKITAAN PIAN!

Heidi Keränen

OSAKOn hallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *