Arktista yhteistyötä

Ihanat neljä päivää Islannin Akureyrissa, uusia tuttavuuksia, tuoreita ajatuksia ja maailman parantamista. Vuosittain järjestettävän Arktisten alueiden korkeakoulujen verkoston, UArcticin, rehtoreiden foorumin rinnalla on pyörinyt muutaman vuoden ajan opiskelijafoorumi UArctic Students Forum, johon pääsin tänä vuonna onnekkaana Oamkin opiskelijana osallistumaan. Oamkilta ei ole foorumissa aiemmin ollut opiskelijaedustusta, joten sain kunnian toimia ammattikorkeakoulumme UArctic Students Forum -pioneerina!

Foorumin tavoitteena on yhdessä UArcticiin kuuluvien korkeakoulujen rehtoreiden ja opiskelijoiden kesken keskustella, kuinka tehdä pohjoisista korkeakouluista entistä parempia paikkoja opiskella vertailemalla ja keskustelemalla toistemme toimintatavoista. Tämän vuoden teemana sekä rehtoreiden että opiskelijoiden foorumissa oli joustava opiskelu, erityisesti sukupuolitasa-arvon ja opiskelijaterveyden näkökulmasta.

Meitä opiskelijoita UArctic Students Forumissa oli eri korkeakouluista Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Kanadasta ja Japanista, sekä opiskelijoita Englannista, USA:sta ja Moldovasta, jotka suorittavat tutkintoaan tai osaa siitä Islannissa tai muussa UArctic -yhteistyöverkoston korkeakoulussa. Foorumiin osallistuneet opiskelijat olivat pääosin joko opintojensa loppuvaiheessa tai suorittamassa jatko-opintojaan. Tämä oli mielestäni hyvä, sillä opiskelujen keston ja elämänkokemuksen myötä jokaisella osallistujalla oli jo pohjaa ja perusteita UArctic -yhteistyön ja korkeakoulujen kehityksen edistämiskeskusteluun. Me opiskelijat saimme luentoja ja ryhmätehtäviä foorumin aiheeseen liittyen saadaksemme pohjaa julistukselle, jonka foorumin päätteeksi esittelimme rehtoreille.

Mitä mielestäni Oamkiin voisi tuoda UArctic Students Forumissa käydyistä keskusteluista, on opettajien ja opiskelijoiden välinen kanssakäyminen sekä verkko-opintojaksojen monipuolistaminen. Uusia digitaalisia opiskelun apuvälineitä tulisi rohkeasti kokeilla käytännössä ja meidän opiskelijoiden olla aktiivisesti mukana opintojaksojen kehittämisessä. Islannissa Akureyrin yliopistossa suuri osa opiskelijoista suorittaa opintoja etänä, jolloin verkko- ja etäopiskelumahdollisuudet ja välineet ovat kehittyneet ja toimivat nykyään luontevana osana yliopiston arkea. Mielestäni Akureyrin yliopisto on loistava malli verkko-opintojen käytännön toteuttamisessa.

Kehotan kaikkia foorumista mahdollisesti kiinnostuneita pitämään silmänsä auki seuraavassa vaihtoon haussa, sillä mielestäni myös seuraava UArctic Students Forum tarvitsee edustajan Oamkista! Kannattaa tutustua UArctic -korkeakouluihin myös vaihtokohteena, esimerkiksi Islannin viehättävää Akyreyria voin suositella lämpimästi, rehtori, opettajat, opiskelijat ja kansainvälisten asioiden koordinaattori olivat kaikki iloisia, hymyileviä ja ystävällisiä ihmisiä.

 

 Islannin hepat

vuoristomaisemissa,

minä mukana!

 

Lisää University of Arcticista: http://www.uarctic.org/Frontpage.aspx?m=3

University of Arcticiin kuuluvien korkeakoulujen tarjoamia kursseja: http://education.uarctic.org/studies/

 

Asta Ojala, opiskelijakunnan hallituksen jäsen, kansainväliset asiat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *