Iloinen Amsterdam… ei kun Antwerpen!

Kansainvälisen musiikkikirjastojen ja arkistojen liiton IAML in vuotuinen konferenssi järjestettiin tänä vuonna Belgian Antwerpenissä 13. – 18.7. Tälläkin kertaa kirjastoalan ammattilaisia ympäri maailman saapui runsain joukoin kuuntelemaan mielenkiintoisia esityksiä sekä verkostoitumaan kollegojen kanssa. Viime mainitusta onkin tullut vuosi vuodelta tärkeämpi syy saapua paikalle, sillä kiristyvä taloudellinen tilanne monessa jopa Euroopan maassa näkyy musiikkikirjastojen jokapäiväisessä elämässä. Selviytymisvinkkejä jaettiin kahvipöytäkeskusteluissa ja kokemusten jakaminen kohtalotovereiden kanssa lukeutui monelle viikon kohokohtien joukkoon.

Oma panokseni tämänvuotiseen konferenssiin oli painava. Olin tällä kertaa Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen lähettämä virallinen edustaja, joka tarkoitti sitä että käytin maamme äänivaltaa IAMLin neuvoston kokouksissa, joita oli konferenssiviikon aikana kaksi. IAMLin organisaatioon kuuluu kaikkiaan 57 jäsenvaltiota, joista 25 maassa, kuten Suomessakin, on kansallinen jaosto. Näiden jäsenmaiden jaostojen edustajat osallistuivat myös ns. pyöreän pöydän keskusteluun IAMLin presidenttinä toimivan Barbara Dobbs MacKenzien kanssa. Pääsyynä osallistumiseeni oli kuitenkin pyyntö, joka tuli marraskuussa 2013 konferenssia järjestävältä taholta. Minua pyydettiin sekä kertomaan kirjastomme monivuotisesta projektista eli digitaalisesta nuottikirjastosta että osallistumaan paneelikeskusteluun, jossa keskusteltiin mm. musiikkikirjastojen tulevaisuudennäkymistä ja erilaisista uusista palveluista esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Esitykseni sai hienon vastaanoton ja heti seuraavana päivänä julkaistiin mm. tällainen blogikirjoitus: http://blogs.bibliotheek.rotterdam.nl/blog/muziek-maken/klassieke-bladmuziek-internet-uit-finse-koker

 

Kuvassa vasemmalta paneelikeskustelun osallistujat: Tiina Tolonen, Birgitta Sparre (Ruotsi), Susanne Hein (Saksa), Patrick Heemstra (Alankomaat) ja Carolyn Dow (USA)  Kuva: Antony Gordon

Taloudellinen ahdinko ja musiikkikirjastojen aseman erilaisuus eri IAMLin jäsenmaiden välillä oli huomattu myös sen johtokunnan piirissä. Tänä vuonna konferenssin yhteydessä perustettiin  Advocacy Committee, jonka tarkoituksena on vahvistaa musiikkikirjastojen roolia ja merkitystä eri maissa sekä dokumentoida niiden tehtäviä. Dokumentointi on erityisen tärkeää kun keskustellaan kustannuksista, esimerkiksi jos joudutaan perustelemaan sitä miksi musiikin luettelointiin voidaan joutua käyttämään jopa neljä kertaa enemmän aikaa kuin tavallisen kirjamateriaalin tai että miksi musiikkikirjastoissa tarvitaan koulutettua henkilökuntaa. Jokaisesta jäsenmaasta on tarkoitus saada asiamies, joka välittää tietoa kunkin maan tilanteesta ja hyvistä käytänteistä komitean toimintaa varten. Suomen asiamiehen tehtävässä tulee toimimaan Tiina Tolonen.

Tiina Tolonen
Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *