Opettaminen: standupia vai sitdownia?

Eilen opettajien taukotilassa ilmoille heitetty ”Opettaminen tuntuu olevan nykyään yhtä show’ta ja standupia” sai minut pohtimaan asiaa. Onko opettaminen standupia? Mietitäänpä yhdessä! Näin sanon yleensä opiskelijoille, kun en muista, mitä tarkoitan diaan kirjoittamallani kryptisellä kirjainyhdistelmällä.

  • Standupissa esiintyjä seisoo yleisön edessä. Opettajallakin on yleisöä, paitsi kun opiskelijat katoavat mustaan aukkoon, jota kutsutaan perjantai-iltapäiväksi, dagenefteriksi tai meidän koulussa myös melkein kaikki opiskelijat imaisevaksi Innoweekiksi tai Tour d’Ouluksi.
  • Molemmat kertovat tutuista asioista. Juu, monesti olen tullut tutuiksi opetettavan asian kanssa jo jopa kaksi viikkoa ennen opetuksen alkua.   
  • Molemmat joutuvat joskus improvisoimaan, opettaja erityisesti, kun haitekki pettää. Silloin voi käyttää vaikkapa liitukauden taulua.
  • Molemmat laittavat persoonansa ja osaamisensa peliin. Kyllä siinä hiki virtaa, kun harjoittaa runsaseleistä kokovartalo-opettajuutta.
  • Molemmat ovat jatkuvan arvostelun kohteena, ja palaute on välitöntä. Vaikka opettaja yleensä saa palautteensa opintojakson päätyttyä, opiskelijoiden silmien manaajamainen muljahtelu kertoo karua kieltä yleisön huomion herpaantumisesta. Molempien on siis hyvä lukea yleisöä ja mahdollisesti vaihtaa lähestymistapaa, jos setti ei uppoa.

Mutta siirrytäänpä sitten eroihin:

  • ”Lukekaa kotitehtävänä s. 29 ja tehkää tehtävät” ei ole kovinkaan kummoinen punchline.
  • Koomikko saattaa olla jonain iltana ihan liekeissä, mutta opettaja on liekeissä korkeintaan epäonnistuneen kemian demon aikana.
  • Opettajan työstä suurin osa on pikemminkin sitdownia kuin standupia eli opetuksen valmistelua oman työpisteen äärellä.
  • Standupissa tarkoitus on naurattaa. Opettajia ei ainakaan vielä velvoiteta viihdyttämään. Opiskelu ei ole aina hauskaa. Deal with it.

Ja hei, standup on ennen kaikkea sitä, että yleisö on aktiivisesti mukana vuorovaikutuksessa esiintyjän kanssa. Ja näinhän ei yleensä opetuksessa ole. Prrrrrrrrrrrr kssssssssss! (standupista tuttu rumpupärinä vitsin loppuun). Kiitos, kiitos! ”I’ll be here all week”, koska olen vakituisessa työsuhteessa!

 

Anna Alapeteri-Marin

Englannin ja markkinoinnin lehtori

 

PS Voisihan sitä hakea standupistakin inspiraatiota opetukseen. Joskus voisi olla luokassa ”open (älä lue: ouppen) mic” eli ”opettajan mikki”, jolloin ihan kuka tahansa voi tulla kokeilemaan opettamista. Mutta hei, show’n nimi on sitten ”Tilinpäätöksen tunnusluvut”, ”Segmentointiprosessi vaiheet” tai ”Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava”, että siitä sitten vaan huumoria repimään 2 tai 3 x 45 min.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *