Ehdokkaita ja korkeakouludemokratiaa

 

Jokasyksyinen edustajistovaali on jälleen ilon aiheenamme! 

Opiskelijakunnan edustajistovaaliin on ilmoittautunut ennätysmäärä ehdokkaita yli viiteen vuoteen! Yhteensä 70 ehdokasta on lähtenyt mukaan keräämään ääniä sekä itselleen että 8 vaaliliitolleen ja kahdelle vaalirenkaalle. 

Tästä pääset näkemään ketkä ovat ehdokkaina sekä miten ehdokkaat ovat jakautuneet vaaliliittoihin ja vaalirenkaisiin.

Mutta mitäs tämä kaikki tarkoittaa?

Vaalissa valitaan 25 jäsentä ja 25 varajäsentä opiskelijakunnan edustajistoon, joka on opiskelijakunnan ylin päättävä elin. Vaalissa ehdolle on voinut asettua opiskelijakunnan jäsen, ja vaalin aikana jäsenet voivat äänestää haluamaansa ehdokasta (tai tyhjää). Huomaathan, että vielä vaalin ollessa käynnissäkin voi liittyä jäseneksi. Jäsenmaksu tulee olla todistettavasti maksettuna tiistaihin 11.11.2014 klo 12:00 mennessä, jonka jälkeen viimeiset äänestyslinkit lähetetään liittyneille. Jos olet epävarma jäsenyydestäsi tai oikeudestasi äänestää, ota välittömästi yhteyttä OSAKOon.

Vaalin aikana 5.-11.11.2014 äänestys tapahtuu Oamkin sähköpostiin saamasi linkin kautta. Saat muistutusviestejä kunnes olet käyttänyt äänesi tai äänestysaika päättyy.

Vaalissa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Lyhyesti tämä tarkoittaa sitä, että kukin ehdokas kerää ääniään itselleen, jonka jälkeen koko vaaliliiton yhteinen ehdokkaiden äänipotti lasketaan yhteen. Vaaliliiton sisällä ehdokkaat laitetaan henkilökohtaisen äänimäärän perusteella järjestykseen, jonka jälkeen yhteinen äänipotti jaetaan järjestyksen mukaisesti suhteelliseksi äänimääräksi. Eniten henkilökohtaisia ääniä vaaliliitossa kerännyt saa suhteelliseksi äänimääräkseen koko vaaliliiton yhteisen äänipotin, toinen saa äänipotista 1/2, kolmas 1/3, neljäs 1/4 ja niin edelleen.

Vaalissa on mukana myös kaksi vaalirengasta. Vaalirenkaan sisällä olevat ehdokkaat muodostavat ns. teknisen vaaliliiton, eli renkaan sisällä olevien kaikkien ehdokkaiden suhteelliset äänimäärät lasketaan kuin he olisivat samassa vaaliliitossa.

OSAKO on avannut myös perinteisen vaalikoneensa uteliaille, kriittisille ja kiinnostuneille opiskelijoille. Vaalikoneessa on kysymyksiä muun muassa opintotuesta, koulutuksesta sekä OSAKOn toiminnasta. 

Käy tästä testaamassa kuka on vaalikoneen teemojen mukaan lähimpänä ajatus- ja arvomaailmaasi!

Korkeakouludemokratia on sanana hirviömäinen, ja sen toteutuminen on nykyään aika kaukana demokratiasta. Kannattaa äänestää ja olla aktiivinen! Tässä motivaatioksi tilastoa Oamkin yhteisön jäsenten määristä ja Oamk Oy:n hallituksen kokoonpanosta.

 

Kriittinen olen,

valveutunut, ääni on.

aktiivinenkin


 Jari-Pekka Kanniainen, opiskelijakunnan koulutussihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *