Kuinka turvallinen säteilyn käytön harjoittelu aloitetaan Oamkissa?

Kuinka turvallinen säteilyn käytön harjoittelu aloitetaan Oamkissa?

Ensimmäisen vuoden röntgenhoitajaopiskelijat aloittavat lääketieteellisen säteilyn käytön harjoittelun hyvin pian opintojen alkamisen jälkeen. Näin loppusyksystä opiskelijoilla on takana jo useampien viikkojen opinnot, ja he siirtyvät tekemään itsenäisiä harjoitustehtäviä simulaatiotilaan.

Kuinka turvallinen säteilyn käytön harjoittelu aloitetaan Oamkissa?

Oamkissa radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelmalla on oma säteilyn käytön simulaatiotila, jossa on varsinainen säteilyn käyttötila röntgenlaitteineen ja toisessa huoneessa säätöpöytä – ja kuvien arviointitila. Suurin osa harjoituksista tehdään Philipsin Digital diagnost -laitteella, jossa on taulukuvailmaisin.

Kuinka turvallinen säteilyn käytön harjoittelu aloitetaan Oamkissa?

Myöhemmin harjoituksia tehdään myös hampaiston panoraamakuvauslaitteella, mammografia- sekä ultraäänilaitteilla ja c-kaarella. Ensimmäisenä syksynä opiskelijat ratkovat yksin tai ryhmässä annettuja säteilyn käytön kuvaustehtäviä kuvaten fantomnukkea. Kuvaustehtäviä käsitellään syksyn ajan opettajan kanssa työpajoissa sekä kuvameetingeissä 3M:n diagnostisia kuvamonitoreja hyödyntäen.

Kuinka turvallinen säteilyn käytön harjoittelu aloitetaan Oamkissa?

Samaan aikaan opiskelijat perehtyvät säteilylainsäädäntöön, Säteilyturvakeskuksen (STUK) antamiin ST-ohjeisiin ja muihin STUKin antamiin suosituksiin, joten ensimmäisten opiskelukuukausien aikana on jo otettu iso harppaus kohti tulevaa ammattia säteilyn käyttäjänä.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *