Joululahjaksi ystävä

Opiskelijakunnan koordinoiman ystäväperhetoiminnan pilottikierros päättyi viime elokuussa. Rohkaisevan palautteen kannustamana toimintaa päätettiin jatkaa, ja uuden kierroksen haku onkin parhaillaan käynnissä. Toiminnan perusideana on saattaa yhteen paikallisia perheitä ja kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. Yhteisen tekemisen kautta opiskelijat saavat paremman tuntuman ihan tavalliseen suomalaiseen ja oululaiseen elämään, ja vastavuoroisesti perheille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus tutustua uuteen kulttuuriin ja kenties nähdä oma kotimaansa ihan uusin silmin. Oletko esimerkiksi koskaan ajatellut, miten montaa erilaista maitoa suomalaisissa kaupoissa myydään? Mitä ihmeen eroa niissä on? Yhteisen jutustelun ja tekemisen lomassa myös kielitaito vertyy puolin ja toisin.

OSAKOn ja Oamkin yhdessä toteuttama pilottikierros kesti kahdeksan kuukautta, joiden aikana perheet ja ystäväopiskelijat muun muassa kokkasivat, leipoivat ja katsoivat elokuvia yhdessä, tekivät pieniä retkiä, juhlivat syntymäpäiviä ja ihan vain keskustelivat elämästään ja arjestaan kahvikupillisen ääressä. Monien perheiden lapset olivat nauttineet uudesta ystävästä siinä missä aikuisetkin.

Perheet ja opiskelijat yhdistetään hakemusten perusteella huomioiden erityisesti harrastukset, kiinnostuksenkohteet ja toiveet. Jos perheessä on Oamkin henkilökunnan edustaja, valitaan ystäväopiskelija toiselta kampukselta. Yhteisen aloitustapaamisen jälkeen toiminta jatkuu itsenäisesti, ja perheet ja opiskelijat sopivat keskenään kuinka usein he haluavat tavata ja mitä tehdä.

Perhe ei ole ohjelmatoimisto. Perhe on ystävä. Perhe saattaa myös olla ainoa ikkuna suomalaisuuteen toisten ulkomailta muuttaneiden kanssa opiskelevan ja asuvan opiskelijan elämässä. Monet kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoistamme eivät ole esimerkiksi koskaan käyneet suomalaisessa kodissa.

Haastan jokaisen Oamkin henkilökunnan jäsenen puntaroimaan hetken verran sitä mahdollisuutta, että ryhtyisi ystäväperheeksi. Haastan myös jokaisen opiskelijan miettimään, kenelle kertoisi toiminnasta. Ehkäpä omille vanhemmille? Isoveljelle? Kummitätille? Perheen kokoonpanolla ei ole väliä; pariskunnat, sinkut, lapselliset, lapsettomat, yksinhuoltajat ja eläkeläiset voivat kaikki toimia ystäväperheenä. Tärkeintä on avoin ja positiivinen asenne sekä kohtuullinen englanninkielentaito. Turha itsekriittisyys kannattaa kuitenkin unohtaa, sillä täydellinen ei tarvitse olla.

Lisää toiminnasta voi lukea Heimosta ja sivulta oamk.fi/ystavaperheet.

Joululahjaksi
voi antaa hieman aikaa
ystävyyttäkin

Tanja Vallo, OSAKOn kulttuurisihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *