Tuija Lehtinen: Traktori (2007)

Kaaduin sängylleni, hautasin kasvot tyynyyn ja itkin niin, että sänky tärisi. Maksim Gorki tuli hätääntyneenä nuolemaan kättäni, mutta tönäisin sen pois. Maailma oli musta, lohduttoman musta.
– Riki hei, Rauni huusi eteisessä. – Tiedätkö sä, että Tiuku on lempannut sut?
Rauni kurkisti huoneeseeni ja olisin kuristanut sen, jos olisin jaksanut.
– Näköjään tiedät, Rauni totesi ja jatkoi rallatellen matkaansa.
Olin varmaan viimeinen, joka sai tietää asian.

Riki Helteen elämä romahtaa, kun hän näkee ensirakkautensa Tiukun toisen pojan sylissä. Sydänsuruista toipuakseen 15-vuotias poika hankkii traktorikortin ja lähtee tien päälle Bertalla, koppimallisella vuoden 1979 Valmet 1102 –traktorilla, jonka hän peri isosedältään pulsaattorikoneiden ja putkiradioiden lisäksi. Matkaan lähtee, tosin vanhempien määräyksestä, myös kommunistikirjailija Maksim Gorkin mukaan nimetty ruttukuonoinen koira. Matkalla vanhat kodinkoneet osoittautuvat oivaksi maksuvälineeksi ja koirakin kerää mukavasti tyttöjen huomiota.

Taipaleellaan hän kohtaa erikoisia persoonia, joita voisikin kuvitella maaseudulla tapaavansa: hangoilla uhkailevan eläköityneen opettajan, iäkkään mansikoita viljelevän pariskunnan ja oman kylän tyttöjä puolustavia mopopoikia. Lisäksi kirjasta voi bongata jo ennestään Tuija Lehtisen nuortenromaaneista tuttuja henkilöitä.

Riki ajautuu melko erikoisiin tapahtumiin: hän muun muassa joutuu kuljettamaan traktorinsa peräkärryssä täytettyä hirvenpäätä ja suksiboksissa olevaa ruumista. Onneksi hän saa peräkärryynsä välillä myös elävää seuraa, sillä joskus hän poimii kyytiinsä söpöjä liftarityttöjä, joista ainakin yhteen Rikillä on loppumatkasta vaikeuksia suhtautua pelkkänä kaverina.

Riki toteuttaa isosetänsä täyttämättömän unelman ja palaa kotiin uutena miehenä uusine rakkaushuolineen. Matkasta muistoksi hänelle jää Bertta-avaimenperä, yksi putkiradio ja irvokas sikamuki sekä kirjekuori täynnä rahaa.

Traktori on taattua Tuija Lehtisen laatua.


Lue myös nämä Tuija Lehtisen nuortenromaanit:
Mopo, 2005
www.liisanblogi.net, 2006


– Salla, KIR3SN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *