Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Terry Pratchett & Neil Gaiman: Hyviä enteitä

Mitä saadaan, kun lyödään yhteen kaksi kulttikirjailijaa…?

Maailmaloppu on käsillä. Antikristus on syntynyt ja ilmestyskirjan ratsastajat Kuolema, Sota, Nälänhätä ja Saastuminen (Rutto jäi eläkkeelle mutisten jotain penisilliinistä) ovat liikkeellä. Sivumennen sanottuna tämä kaiken ennusti 1500-luvulla noita Agnes Nutter Hienoissa ja Oikeissa Ennustuksissaan.

Demoni Crowleylla ja hänen rakkaalla vihamiehellään enkeli Aziraphalella on kova työ miettiä, miten estää katastrofia tapahtumasta, maan päällä kun on oikeastaan aika mukavaa. Ainoa keino on pysäyttää Antikristus, mikä saattaa tosin osoittautua odotettua monimutkaisemmaksi.

Hyviä enteitä (alkuteos Good omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990) on räiskyvällä huumorilla täytetty kuvaus maailman viimeisistä päivistä. Kirjava hahmokaarti (mm. noidanetsijäkokelas Newton Pulcifer, Jumalan Ääni Metatron, joukko tiibetiläisiä ja avaruusolentoja) ja hersyvät juonenkäänteet pakkottavat varomattoman lukijan nauramaan ääneen. Suomennos ilmestyi 1992 ja ikävä kyllä se on jo monin paikoin alkanut kadota kirjastojen valikoimista. Jos sen siis sattuu jossain näkeemään, kannattaa ihmeessä tarttua tilaisuuteen. Maailmanloppu nimittäin koittaa eräänä lauantaina.

Elina Annala (KIR3SN)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *