Vuoden alumnin kuulumisia ja ajatuksia

Seuraavan tekstin on kirjoittanut Vuoden alumni 2014 Mikko Sortti:

 

Vuoden alumnin kuulumisia ja ajatuksia

Vuotta 2015 on eletty vasta reilu puolitoista kuukautta, ja tuntuu että vastahan tuo oli syksy eikä vuoden vaihtumisestakaan nyt montaa viikkoa voi olla aikaa, eihän? Vauhtia tänä vuonna on siis riittänyt ja niinhän se on, että aika kuluu nopeasti kun on kivaa.

Mielen virkeänä ja kalenterin täynnä on tänä vuonna pitänyt normaalit työkiireet, niin päivätöissä kuin myös päivätöiden ulkopuolella, sekä harrastukset ja tulevaisuuden suunnittelu.

Tulevaisuuden suunnittelu tuntuukin olevan tämän hetken trendi joka puolella niin yrityselämässä, koulutuspoliittisessa maisemassa kuin myös ihmisten henkilökohtaisessa elämässä. Jos yleisin peruskysymys työhaastattelussa joskus oli ”Missä näet itsesi 5 vuoden päästä?”, kysyvät nyt varmasti yritykset ja yritysjohtajat samaa kysymystä itseltään. Oulun alue on suurten muutosten kourissa, eikä nämä missään nimessä koske pelkästään ICT-alaa, kuten huomattiin Stockmannin tuoreimmasta uutisesta.

Maallikon näkökulmasta on vaikea alkaa edes kuvittelemaan muutoksia, mitä Oamk on käynyt viimeisen parin vuoden aikana. Yhtiöityminen, yt-neuvottelut, toimintojen uudelleen organisointi. Nyt väläytetään ja herätetään keskustelua yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämisestä. On selvää, että moni taho miettii korkeakouluopetuksen suuntaa ja lausetta ”missä näet korkeakouluopetuksen olevan 5 vuoden päässä?”.

Itse olen pohtinut omaa jatkokouluttautumistani, johon intoa ja halua ainakin olisi. Olen muutamana vuonna opiskellut Oulun yliopistossa tietojenkäsittelyn maisteriohjelmaa, mutta huomannut sen olevan itselleni ylitsepääsemättömän hankalaa ja raskasta päivätöiden ohessa, vaikka kurssit ja aiheet mainioita ovatkin.

Siksi Oamkin monimuoto-opiskeluna järjestämä yamk koulutus on hyvinkin houkutteleva vaihtoehto. Positiivisia kokemuksia on ennestään Oamkin järjestämistä täydennyskoulutuksista, jotka ovat suunniteltu suoritettavan töiden ohessa. Mielestäni se on aivan selvä Oamkin valttikortti verrattuna Oulun yliopistoon.

Siksi onkin harmi, että Oamkin ylemmän korkeakoulututkintojen tarjonta jättää toivomisen varaa. Tässä kohti taas voiton vie Oulun yliopisto, joka tarjoaa syventävää ylempää korkeakoulututkintoa melkeinpä jokaiselle koulutusalalle mitä äkkiä tulee mieleen.

Painotan edelleen, että näkemykseni pohjautuvat omiin kokemuksiini ja ovat maallikon näkökulmasta katsottu. Mutta itse näkisin suuren mahdollisuuden Oamkin ja Oulun yliopiston väliselle yhteistyölle (ei siis yhdistymiselle) ylemmän korkeakoulututkinnon tarjoamisessa ja tarjonnan parantamisessa, niin opetussuunnitelmallisesti kuin myös taloudellisestikin ajateltuna. Täten myös opiskelijalle tarjoutuisi paremmat mahdollisuudet opiskella siten ja silloin kun opiskelijalle se parhaiten sopii sekä sellaisia syventäviä kursseja mitkä kuuluvat laadukkaaseen ylemmän korkeakoulun opintoihin. Koska rahoitus ja resurssit ovat näinä aikoina tiukoilla kaikilla opinahjoilla, voidaan sanoa että olemme kaikki samassa veneessä. Eikö olisi mukavampaa äyskäröidä sitä vettä veneestä pois yhdessä, kuin antaa sen upota yhteiseen hautaan?

Kärjistetystä vertauskuvasta huolimatta, haluan ajatella ”asioilla on tapana järjestyä, jos ei hyvin, niin erinomaisesti!”. Talvi on nyt parhaimmillaan, nauttikaa talvilajeista, kevätauringosta ja läheisistänne. Kevät ja kesä lähestyvät ja päivät pitenevät. Näissä tunnelmissa ei voi kuin ajatella positiivisesti, alkaa suunnittelemaan hakupapereita ja toivottaa kaikille voimia ja tsemppiä lopputalveen!

 

Jaksuhaleja toivottaen,

Mikko Sortti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *