Pitäiskö äänestää?

“Ei mua kiinnosta” “En mä voi vaikuttaa” “Ei mun äänellä oo väliä” “En mä ymmärrä politiikasta mitään” “En tiedä ketä äänestäisin” “Yksikään puolue ei ole mun kanssa samaa mieltä” “Politiikka on tyhmää” “Äänestämättä jättäminen on protesti”

Onko joku näistä sinun syysi jättää äänestämättä? Usein me, nuoret ja opiskelijat jätämme äänestämättä. Emme koe, että voimme vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä meidän puolesta tehdään. Emme löydä itsellemme sopivaa ehdokasta tai tuntuu siltä, että kaikki puolueet ajavat vain toisten asiaa. Tai ehkä meitä ei vain kiinnosta, emme välitä siitä, että ne ihmiset jotka nyt valitaan eduskuntaan, päättävät meidänkin asioista seuraavat neljä vuotta. Kun me emme äänestä, muut päättävät meidän puolestamme.

Mutta ehkäpä nyt olisi aika kiinnostua? Viime eduskuntavaaleissa, eduskuntaan valituista 2% prosenttia oli opiskelijoita. 2011 eduskuntaan valittiin 10 alle kolmekymppistä edustajaa. Kansanedustajien keski-ikä on tällä hallituskaudella ollut 52 vuotta.  Ja he edustavat koko kansaa, tekevät päätöksiä meidän puolesta, he edustavat myös meitä.

Kenet sinä haluaisit edustamaan sinua? 68-vuotiaan Paavon, jonka kokemukset opiskelusta ja opiskelijaelämästä sijoittuvat parinkymmenen vuoden taakse? Vai 26-vuotiaan Hannan, joka tietää millaista on opiskella, mitä opiskelijan elämään kuuluu?

Eduskunnassa päätetään esimerkiksi opintotuesta ja sen uudistuksista, koulutuksesta ja vaikkapa siitä kuinka paljon veroa maksat ruuastasi. Kansanedustajien tekemät päätökset vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämäämme, siksi politiikka ei saisikaan olla mikään etäinen mörkö vaan osa meidän kaikkien arkipäivää.

Kun jätät äänestämättä, valitset olla kiinnostumatta omasta tulevaisuudestasi, valitset sen, ettet edes yritä vaikuttaa siihen, kuka sinua ja sinun mielipiteitäsi edustaa Suomen päätöksenteossa. Oman ehdokkaan löytäminen on hankalaa, mutta tällä hetkellä se on helpompaa kuin koskaan, vaalikoneita sekä puolueen että ehdokkaan löytämiseen on useita, ehdokkaat ja puolueet ovat esillä kaikissa mahdollisissa kanavissa ja tietoa on saatavilla erittäin helposti.

Mitä jos sittenkin kävisit äänestämässä? Sekin on helppoa, ennakkoäänestys on käynnissä 8.4. – 14.4. Ennakkoäänestyspaikka löytyy mm. Kotkantien yksiköstä, muut paikat löytyvät tämän ( http://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/fi/kupaik_564.html ) linkin takaa. Ennakkoäänestykseen et tarvitse muuta kuin voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on 19.4.


Joko äänestät

mitä sä vielä mietit

nyt äänestä jo

Sini Heino

Hallituksen jäsen

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *